Ötezren vettek részt az Élet Menete részéről Izrael államalapítási ünnepén

Mintegy ötezren vettek részt a világ számos országából az Élet Menete nemzetközi szervezet részéről az Izrael állam megalakulásának hatvanadik évfordulójára rendezett központi ünnepségen Jeruzsálemben – tájékoztatta pénteken az MTI-t Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.


A szervezet 53 tagországának küldöttsége vett részt a megemlékezésen, amelyet a jeruzsálemi Siratófalnál rendeztek. Ezután – mondta – megtekintették a latrumi harckocsimúzeumot, majd a delegációk, amelyek zömmel fiatalokból álltak, az ünnepségen több mint kétórás zenés-táncos műsort adtak.
Pénteken az Élet Menete Maszadában meglátogatja azt az erődöt, amely az ókori rómaiak ellen fellázadt zsidók utolsó erődjeként tartotta magát.
Este a magyar küldöttség megbeszélést tart az izraeli tapasztalatokról, szombaton pedig a zsidó vallási előírásoknak megfelelően fakultatív programok következnek. A nap végén Magyarország izraeli nagykövete fogadja az Élet Menete magyar delegációját.
Zoltai Gusztáv elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jövő kedden Simon Peresz izraeli elnök meghívására Izraelbe látogat az államalapítás 60. évfordulója alkalmából. Mint megemlítette, ekkor rendezik azt a tudományos-történelmi konferenciát, ahol Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv is részt vesz.
BreuerPress / MTI