Autonómiát Tibet számára

A Dalai Láma vezetésével


Az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának emberi jogi albizottságában kedden folytatott vitában a képviselők egyértelműen kiálltak az emberi jogok tibeti érvényesülése mellett, és azt hangoztatták, hogy a tartós megoldást a dalai láma által is szorgalmazott valós autonómia jelentheti
A néppárti EP-képviselő szerint fontos, hogy kihasználják az olimpia miatt Kínára irányuló médiafigyelmet, valamint hogy a kiküldött újságírók minél több információt szerezhessenek a letartóztatott és az eltűnt tibetiekről.
A következő napokban a politikusok, a civil társadalom és a nemzetközi szervezetek következetes fellépése számos ártatlan tibeti életét mentheti meg – vélekedett a képviselő. Szerinte az Európai Parlamentnek nyomást kell gyakorolnia a dalai láma által is elfogadhatónak tartott, valós és széles körű tibeti autonómia elérésére.
Ez az egyetlen megoldás, amely megállíthatja a „világ tetején” zajló, a „fejlődés” álságos kifejezése mögé rejtett kulturális genocídiumot – állapította meg Gál Kinga.
Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő – mint arról az MTI-t tájékoztatta – az albizottsági vitában felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai hatóságok továbbra is csak korlátozott betekintést engednek a tibeti helyzetbe.
– Európa nem tűrheti némán az emberi jogok sorozatos megsértését Tibetben, de látnunk kell, hogy „nagyon nehéz nyomást gyakorolni az 1,3 milliárdos, világhatalom Kínára. Ezzel együtt az EU-nak és tagállamainak minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használnia a tibeti helyzet békés rendezése érdekében. Az olimpiai eszme alapján az olimpia teljes bojkottja nem kívánatos, ugyanakkor – ha Kína nem cselekszik sürgősen – valamilyen formában, például a megnyitóünnepségtől valói távolmaradással jeleznünk kell tiltakozásunkat” – hangsúlyozta a magyar EP-képviselő.
Kiemelte, hogy Tibet és a dalai láma nem függetlenségre, hanem széles körű autonómiára törekszik. Tabajdi szerint nincs más út, csak a párbeszédé: Kínának haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdenie a dalai lámával, és mihamarabb megoldást kell találni a tartomány Kínán belüli speciális, széles körű autonómiájára a dalai láma vezetésével.

BreuerPress