Sikeres pályázatok

„Reneszánsz Év – 2008”


Máris hatalmas az érdeklődés a „Reneszánsz Év – 2008” közművelődési és közgyűjteményi pályázatai iránt!

Mint ismeretes, Hiller István oktatási és kulturális miniszter február 12-én hirdette meg – a Reneszánsz Év – 2008 keretében – a közművelődési és közgyűjteményi pályázatok első körét 1.260.000.000 Ft összértékben. Az interneten hozzáférhető pályázatokat eddig, négy hét alatt 11.356-an töltötték le. A Reneszánsz Év – 2008 Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója tiszteletére rendezett, egy éven át tartó nagyszabású kulturális évad, amelyben megközelítőleg 100 kulturális rendezvény valósul meg itthon és határon túl. Ezen kívül az évadhoz számos közművelődési, közgyűjteményi, illetve fejlesztési pályázat kapcsolódik.

Az első körben meghirdetett pályázatok közül a Közkincs és a Tengertánc Program támogatási összege a korábbiakhoz képest megemelkedett; ezt a Reneszánsz Év tette lehetővé. A Közkincs Program (320 millió Ft) célja a közösségi értékek ápolása, hátrányos helyzetű térségek és rétegek esélyegyenlőségének javítása; a Tengertánc (210 millió Ft) a népművészet támogatására létrejött pályázati lehetőség.

Megjelentek új pályázatok is, ilyen a települési önkormányzatokat megszólító Fókuszban a közművelődés (100 Millió Ft) program, és a Megújuló gyűjtemények (100 Millió Ft) pályázat is, amely kifejezetten az egyházi közgyűjtemények állományvédelmét segíti elő.

Ebben a pályázati csomagban kapott helyet a Tájházak a közösségért (110 Millió Ft) pályázat is, amelynek a célja a kulturális vidékfejlesztés, ezen belül pedig a tájházak felújítása.

Szintén „reneszánsz gondolatként” született meg Magyar Digitális Képkönyvtár (220 Millió Ft) pályázat is, amely azért jött létre, hogy digitalizálják, később pedig a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tegyék a könyvtárakban őrzött magyar képörökséget, fotókat, illusztrációkat, rajzokat, metszeteket.

Reneszánszát éli a PANKKK – Program a nemzeti kortárs könnyűzenei kultúráért (200 Millió Ft), amelyben új elemként megjelent a „Sorlemezes” támogatás is: a már lemezzel rendelkezőknek nyújt lehetőséget, hogy megerősítsék jelenlétüket a könnyűzenei piacon.

Március hónapban újabb pályázatokat – kulturális, művészeti, tudományos – hirdet meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év – 2008 keretében.

BreuerPress-