Izrael tiltakozik

litván partizán ügyében


Jeruzsálem, 2008. február 28., csütörtök BPI+MTI+AP
A jeruzsálemi Jad Vasem holokausztmúzeum igazgatója éles hangú levélben tiltakozott egy második világháborús litván partizán ügyében folyó vizsgálat ellen.

A balti országban tavaly kezdődött vizsgálat Jichak Arad ügyében. A litvániai holokauszt túlélőjét és a nácik elleni partizánharcok résztvevőjét azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy litván civilek meggyilkolásában vett részt a második világháború alatt. Litvánia hivatalos engedélyt kért Izraeltől, hogy nyomozást indíthasson a jelenleg 81 éves egykori ellenálló, későbbi holokauszt-kutató ügyében, aki évekig igazgatta a Jad Vasem intézetet.
Avner Salev, az emlékhely igazgatója szerdán juttatta el tiltakozó levelét az Izraelbe látogató Petras Vaitiekunas litván külügyminiszternek. Salev revizionizmussal és a történelem meghamisításával vádolta meg Litvániát. Levelében az igazgató kifogásolta, hogy Litvánia egyenlőségjelet próbál tenni a partizántevékenység és a náci háborús bűnök közé. „A második világháború alatti litvániai események veszélyes eltorzításának minősül, ha a partizánakciókat bűncselekményeknek kezdik tekinteni” – írta Salev.
A litván hatóságok egyelőre nem reagáltak az izraeli vádakra.
A litvániai holokauszt egyedülálló volt abban az értelemben, hogy az áldozatul esett zsidók többségét feltehetően a helyi litvánok mészárolták le még a német csapatok érkezése előtt. A háború előtt 220 ezer zsidó élt a balti állam területén, közülük mindössze néhány ezren élték túl a holokausztot.
BreuerPress