Pécs 2010

Megalakult a Művészeti Tanács


Kultúra – Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Tasnádi Péter Pécs város polgármestere közösen kért föl egy művészeti, kulturális szakemberekből álló testületet, amelynek feladata az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény 2009-2010-es programjainak kialakítása, illetve felügyelete.

Erről a miniszter és a pécsi városvezető még 2008. február 4-én állapodott meg azzal, hogy tíz napon belül konszenzussal létrehozzák a szakértő testületet.

A Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa Művészeti Tanács tagjai:
Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok ügyvezető igazgatója; Koncz Erika, a Magyar Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese; Lauter Éva, a Balassi Bálint Intézet főigazgatója; Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész, Giorgio Pressburger író, rendező, Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója.

A Művészeti Tanács 2008. március 1-jén kezdi meg működését. Feladata a végleges kulturális stratégia és programterv kidolgozása – az eddigi javaslatoknak, a Pécs városa által készített győztes pályázat megfelelő elemeinek a figyelembevételével.
A szakértői testület a koncepciót 2008. április 30-ig véleményezésre átnyújtja Tasnádi Péternek és Hiller Istvánnak.

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa program 2008-as, úgynevezett „felvezető évének” kulturális, művészeti rendezvényeihez az Oktatási és Kulturális Minisztérium több mint 300 millió forint támogatást nyújt. Így például a MOVE-EAST filmfesztivál Writers in residence eseményhez, amelyben külföldi írók dolgoznak Pécsett, de a programban támogatást kap a Zsolnay Vilmos életét feldolgozó film előkészítése is.

BreuerPress