Olmert távozásával

az izraeliek többsége egyetértene


Ehud Olmert miniszterelnöknek le kellene mondania – véli az izraeliek többsége a 2006-os libanoni háborúról szóló végleges jelentés ismeretében egy csütörtökön közzétett közvélemény-kutatási eredmény szerint.

A válaszadók 57 százaléka felelt igennel, 33 százaléka nemmel a kérdésre: „A jelentés ismeretében egyetértene-e a miniszterelnök lemondásával?”
A Maariv izraeli napilapban közölt felmérést a Teleseker közvélemény-kutató intézet készítette, 500 fő megkérdezése alapján. A statisztikai hibahatár 4,5 százalékos.
Az előző nap ismertetett jelentés „nagy és súlyos kudarcként” értékelte a háborút. Súlyos baklövéseket és hibákat állapított meg „a döntéshozatal legfelső katonai és politikai szintjén egyaránt”, de nem utalt arra, hogy indokoltnak tartja-e Olmert távozását.
A miniszterelnök még szerdán közölte: nem tervezi lemondását. A kormány második embere, Hájim Ramón miniszterelnök-helyettes csütörtökön szintén elutasította Olmert távozásának vagy előre hozott választások kiírásának a lehetőségét.
„Ezután a jelentés után a hatalom stabilitásának megőrzése a legfontosabb. Egy olyan ország, mint Izrael nem működhet úgy, hogy minden második évben választásokat rendez” – nyilatkozta Ramón a közszolgálati rádiónak. Hozzátette azt is: a miniszterelnök „jobb teljesítményt nyújt, mint bárki a koalícióban azok közül a riválisai közül, akik a helyére szeretnének kerülni”.
Mint arra a Maariv rámutatott, a bizottság 2007-ben bemutatott előzetes jelentése jóval kritikusabb hangvételű volt a miniszterelnökkel szemben és egy akkori készült felmérésen a válaszadók jóval nagyobb aránya, 73 százaléka értett volna egyet azzal, ha lemond a kormányfő.