Vitára fel!

Az Európai Bizottság tagjainak részvételével megnyílik az Európa jövőjéről indított új online vitafórum.


2008. január 29-én, közép-európai idő szerint 15.00 és 17.00 óra között internetes beszélgetésre várja az európai polgárokat az Európai Bizottság több tagja és munkatársa, köztük Margot Wallström, a Bizottság elnökhelyettese, valamint Stavros Dimas környezetvédelmi és Andris Piebalgs energiaügyi biztos. „A fórum révén folytatni kívánjuk azt a párbeszédet, melyet a D-terv keretében indítottunk meg az európai polgárokkal” – jelentette ki Margot Wallström.
A Debate Europe létrehozásának gondolata először a demokrácia, párbeszéd és vita célját szolgáló D-terv kidolgozása során merült fel.
Az Európai Bizottság eredetileg azzal a céllal kívánta az online vitafórumot életre hívni, hogy segítségével a tagországok polgárai számos európai uniós vonatkozású kérdésben véleményt cserélhessenek egymással az interneten. Létrejötte, azaz 2006 márciusa óta több mint 1,3 millióan látogattak el a webhelyre, és több ezerre rúg azok száma, akik hozzászóltak a vitához.
A megújult Debate Europe új arculattal és felhasználóbarát felülettel várja az érdeklődőket, akik a kezdeti szakaszban a következő három témakörben oszthatják meg véleményüket másokkal: Európa jövője, energiaügy és éghajlatváltozás, kultúrák közötti párbeszéd. Az „Egyéb témák” rovatban az idelátogatók bármely más uniós vonatkozású kérdésben gondolatot cserélhetnek egymással.
A webhely mind a 23 hivatalos uniós nyelven az érdeklődő polgárok rendelkezésére áll, sőt elődjéhez hasonlóan csatornát biztosít a katalán nyelvet beszélők részére is.
A fórum a remények szerint elősegíti majd, hogy a vitafolyamat újrainduljon, és konstruktív párbeszéd bontakozzon ki az Európai Bizottság és az európai polgárok között, melynek során a Bizottság meghallgatja és megválaszolja a kontinens lakosai által megfogalmazott felvetéseket és fenntartásokat. A Debate Europe megújítása egyúttal azt a célt is szolgálja, hogy nyilvános európai virtuális tér jöjjön létre a világhálón. A webhely újraindítása ezenfelül reflektorfénybe állítja a Bizottság új internetes stratégiáját, mely a globális kommunikáció eszközeinek segítségével kívánja helyi szinten megszólítani a tagállamok lakosságát.
A fórum megnyitója izgalmas online eszmecserét ígér az európai polgárok és a Bizottság munkatársai számára. A bizottsági tisztviselők a jövőben is rendszeresen részt vesznek majd a vitákban annak érdekében, hogy folytonos és tényleges párbeszédre kerüljön sor a Bizottság és a polgárok között.
BreuerPress – FPI Info