Misebort iszik vagy vezet?

A papoknak munkaköri kötelességük


Mindenképpen bevonják a jogosítványát annak az autót vezető papnak, akinél igazoltatáskor elszíneződik az alkoholszonda, hiszen a törvény mindenkire egyformán vonatkozik – mondta a Klubrádióban az Új rend kormányzati program koordinációjáért felelős kormánybiztos. Kondorosi Ferenc a Kontrában azt mondta: nem mentheti ki magát a jogszabály alól egyetlen egyházi személy sem azzal, hogy csak a misebort fogyasztott. A kormánybiztos szerint három szentmise bemutatása esetén sem törvényszerű, hogy a szonda által is értékelhető mennyiségű alkoholt fogyasszon egy pap.

Ezt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Tanácsának elnöke is megerősítette azzal, hogy összesen mintegy fél-egy deci bort isznak meg a papok a vasárnaponként celebrált három mise alatt, jóllehet a katolikus egyház hivatalos lapja, a Magyar Kurir által közöltek szerint egy pap fél-egy deciliter misebort fogyaszt el a misén, így az összesen elfogyasztott alkoholt már kimutatja az alkoholszonda.
Ettől függetlenül Németh László nem ért egyet azzal, hogy a papokkal nem tesz kivételt a január 20-tól életbe lépett zéró tolerancia elvén alalpuló jogszabály, mely az alkoholszonda legkisebb elszíneződése esetén azonnal bevonja a sofőr vezetői engedélyét. Szerinte ez rossz törvény. A püspöki konferencia elnöke emellett nehezményezi, hogy velük senki nem egyeztetett a törvény megalkotása előtt, holott a papoknak munkaköri kötelességük a misebor fogyasztása. Mint mondta, az egyházi személyeknek van papi igazolványuk, mellyel azonosíthatnák magukat, ám azok latin nyelvűek. Németh László úgy fogalmazott: a törvény vonatkozzon mindenkire egyformán, ám a jogszabályok közt vannak olyanok, melyek betarthatók, és vannak, amelyek nem.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára levélben fordult Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez az ügyben, hogy a misebor fogyasztását a papok esetében a rendőrök ne büntessék a közúti ellenőrzéseknél.
Klubrádió