Reneszánsz Év 2008,

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kastélyaiban


A reneszánsz év alkalmából rendhagyó programokkal, új kiállításokkal várja majd az idén Ozorán a Pipó várkastély és a Füzérradványban a Károlyi kastély a látogatókat. A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának e két épülete jelentős építészeti, kultúrtörténeti emlékhelyei a reneszánsz korszaknak, így ezek lesznek a helyszínei a szellemi, filozófiai, kulturális és művészeti átalakulást, megújulást hozó stíluskorszak, a reneszánsz világ élményszerű bemutatásának.
Reneszánsz Év 2008 címmel az Oktatási és Kulturális Minisztériumon szervezett kulturális évadot, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóján. A kulturális, tudományos, építészeti, gasztronómiai és sok más témakört felölelő rendezvénysorozat idén január 22-én, a Magyar Kultúra Napján veszi kezdetét, és egy évvel később, ugyanezen a napon ér véget.

Reneszánsz emlékek, kiállítások és programok Ozorán a várkastélyban

Az ozorai várkastélyt 2007 nyarán nyitotta meg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a nagyközönség előtt. Az épület kiállításit az idén a reneszánsz korszak építészeti és tárgyi emlékeit bemutató kiállítással, XV. századi élményházzal és konyhával bővítik, és lesznek a reneszánsz jegyében zajló látványos rendezvények is.

A várkastély építése a firenzei születésű Filippó Scolari nevéhez fűződik, aki 1416 körül kezdte el építeni az otthonául és gazdasásának központjául szolgáló épületet. Az építkezéshez szülővárosából hívott mestereket, így Amannatínit a híres építészt is, aki az eldugott tolnai dombok közé varázsolt egy kora reneszánsz firenzei városi palotát. A mesterek munkáját a várkastély felújításakor helyreállított, rekonstruált reneszánsz részletek, a régészeti feltárások után restaurált falfestések, kápolna, a reneszánsz belső udvar és emeleti folyosó idézi.

Jelenleg a várkastély emeleti teremsorában – ahol a főúri család a mindennapjait töltötte – látható Pipó felesége, Borbála hálószobája, egy reneszánsz kandallós trónterem, amelyet Zsigmond király és az olasz követek fogadására rendezték be, valamint egy reneszánsz ebédlő. Érdekessége a kiállításnak az egyedi fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem, amely a király hűséges barátja és híres lovagja, Ozorai Pipó korszakát idézi. A várban reneszánsz kávézó is nyílt.

A reneszánsz év alkalmából a vár kiállításait reneszánsz élményházzal bővítik, ahol elhelyezésre kerülnek olyan használati tárgyak, fegyvermásolatok is, amelyeket kézbe vehet, kipróbálhat a látogató. Szintén ez évben nyitják meg a nagyközönség előtt a reneszánsz konyhát és a reneszánsz borospincét, ahol megkóstolhatják a vendégek Pipo kedvelt ételeit és borát.

Számos rendezvénnyel is kapcsolódik a reneszánsz évhez az ozorai várkastély. A Múzeumok éjszakáján reneszánsz éjszakai tárlatvezetés lesz. Nyáron a Pipó Napokkal – amely A hűség jutalma, avagy egy lovag igaz története Firenzétől Ozoráig címmel szerepel a reneszánsz év rendezvényei között – veszi kezdetét a reneszánsz programsorozat. Ennek keretében 2008 július 12- október 18-ig szombatonként a reneszánsz lovagvár mindenapjaival és ünnepeivel ismerkedhet meg a látogató. Lesznek lovagi fegyverzetet és harcmodort bemutató lovagi tornák, valamint kulturális események: versek, táncok és színdarabok is.

Reneszánsz emlékek, kiállítások és programok Füzérradványon a Károlyi kastélyban

Az országban egyedülálló eredeti reneszánsz kőfaragványok, díszítő elemek és berendezési tárgyak láthatók a Károlyi kastély földszinti helyreállított teremsorában. Az idén az emeleti reprezentatív helyiségek egy részét is megnyitják a látogatók előtt, a kastély rendezvényei pedig a reneszánsz jegyében zajlanak majd.

A XIX. század végén Ybl Miklós tervei alapján felépült kastély belső tereit a századfordulón alakították át neoreneszánsz stílusban, Alberto Pio bécsi építész tervei alapján. Ekkor helyezték el, építették be a kastélyba a reneszánsz gyűjteményt, amelynek számos darabját – művészien faragott kőfaragványokat, ajtó és kandallókereteket, domborműveket – a Károlyi család Firenzében, a kor egyik leghíresebb műkereskedőjétől Stefano Bardinitől vásárolta. Ezek korábban az itáliai reneszánsz palotákat díszítettek.

A reneszánsz év keretében újabb kiállítótereket nyitnak a kastélyban. Az idén láthatja először a nagyközönség a valamikori emeleti grófnői szalont díszítő ókeresztény frízt is magába foglaló Velencéből származó alabástrom kandallót, amely a reneszánsz gyűjtemény legértékesebb darabja.

A reneszánsz év alkalmából a füzérradványi kastélyban a Múzeumok éjszakáján rendhagyó tárlatvezetés várja az érdeklődőket. A nyáron kezdődő rendezvénysorozaton reneszánsz muzsika és a Zempléni fesztivál kastélybeli eseményi várják a vendégeket.
BreuerPress