Magyar-svájci kiállítás Carl Lutzról

A Carl Lutz Alapítvány


a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, január 27-én New Yorkban, az ENSZ székházában mutatja be névadójáról, a zsidómentő diplomatáról és a II. világháborúban legendássá vált menedékhelyről, az Üvegházról szóló fotódokumentációs kiállítását; az angol nyelvű tárlat január 19-én és 20-án Budapesten is látható közölte Vámos György, az alapítvány elnöke .

Carl Lutz 1942 és 1945 között, alkonzuli rangban szolgált Budapesten. Feladata a semleges Svájc követségének kebelében önálló osztályként működő hivatal vezetése, a Magyarországgal hadban álló államok érdekeinek diplomáciai képviselete és polgáraik védelme volt. Bár eredeti megbízatása nem terjedt ki magyar állampolgárok, zsidók védelmére, 1944-ben mégis ez a feladat töltötte ki életének és hivatalos ténykedésének nagy részét.
Munkája során megállapodott a magyar kormánnyal, hogy az angolok fennhatósága alatti Palesztinába vízummal rendelkező zsidók kiutazhatnak. Ennek érdekében a svájci követség az idegen érdekek képviselete keretében kivándorlási osztályt hozott létre, amelyet a Vadász utca 29-ben, a Kozma Lajos tervei alapján épült Weiss-féle építőipari nagykereskedésben, az Üvegházban rendeztek be.
A többségében cionista aktivistákból álló tisztviselők a további hónapokban listákat és úti okmányokat készítettek. Bár a német engedélyek híján kiutazásra nem kerülhetett sor, a felkészülés alkalmat adott, hogy a belvárosi Üvegházba zsúfolódott több ezer embert diplomáciai védettségben részesítse.
A cionista szervezetek, amelyek a harmincas évek óta szervezték a kivándorlást, Lutz hivatalos munkatársai lettek, és számos valódi és még több – általuk gyártott – hamis irattal sok üldözöttnek nyújtottak segítséget.
A nyilas hatalomátvétel (1944. október 15.) után a nyílt utcai terror elől zsidók százai menekültek a diplomáciai védettségű épületbe. Novemberre a ház minden zugát emberek töltötték meg. A január 18-i felszabadulást mintegy 2.000-2.500 ember élte meg az Üvegházban.
Miután 1945. áprilisában Carl Lutzot kiutasították Magyarországról, otthon arra figyelmeztették, hogy a budapesti zsidómentő akcióval túllépte a hatáskörét. Svájc hivatalosan csak 1958-ban ismerte el, hogy Carl Lutz nagy szolgálatot tett az emberiségnek. 1964-ben a Jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte. Carl Lutz 1975-ben hunyt el Bernben. 1991-ben Budapest Főváros Önkormányzata emlékművet avatott a tiszteletére, Szabó Tamás alkotását, amely a Dob utca 12. mellett áll.
A budapesti Carl Lutz Alapítvány 2004-ben jött létre. Az Üvegház egyik földszinti szobájában, a hajdani garázs helyén alakított ki emlékszobát, amelyben kis kiállítás látható a hatvan évvel ezelőtti eseményekről. A tárlat tiszteleg az alapítvány névadója előtt, felidézi, fényképeken megjeleníti a Carl Lutz munkáját segítő cionista mozgalmak ifjú hőseit, és bemutatja magát az épületet.
Január 27-én, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján az alapítvány ennek az állandó kiállításnak az angol nyelvű változatát mutatja be az ENSZ székházában, New Yorkban.
A kiállítás február végéig látható New Yorkban, utána Észak-Amerika több városában tekintheti meg a közönség. Az angol nyelvű kiállítás Budapesten is látható lesz két napig: január 19-én és 20-án az Örökség Galériában, a brit követség hajdani épületében tekinthető meg.

BreuerPress+mti