Ban Ki Mun: a gazdasági fejlődés útja zöld, környezetbarát

Ban Ki Mun szerint a huszadik század gazdasági átalakulását – a globalizációt – követően a világ új váltás, a zöld gazdaságra történő átállás előtt áll. New Yorki tudósítónktól


Ban Ki Mun, az ENSZ Főtitkára a Baliban rendezett klímavédelmi konferencia kapcsán a Wasinghton Post hasábjain közölte véleményét. Szerinte egy az egész világra szóló globális egyezményre lenne szükség, amely összehangolná a klímaváltozás elleni harcot.
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja még ez év elején felkérte Ban Ki Mun ENSZ főtitkárt, hogy a globális felmelegedés veszélyeiről szóló jelentések miatt hívjon össze egy rendkívüli klíma-csúcsértekezletet. (Erről lapunk 02. 28.-én számolt be.)
A most, Baliban megrendezett konferencia témája a 2012-ben lejáró Kiotói Egyezmény helyébe lépő új megállapodás.
Ban Ki Mun arra hívta fel a figyelmet, hogy miután a tudósok megtették kötelességüket, tehát a politikusokon van a sor, hogy cselekedjenek.
Ban Ki Mun ezzel a kijelentésével arra az év eleji eseményre utalt, ahol egy nemzetközi tudóscsoport az ENSZ-ben bemutatta a klímaváltozás elleni küzdelem részletes tervét. A tudósok jelentésükben leírták, hogy katasztrofális következmények várnak az emberiségre, ha a miden maradna a régiben.
Ban Ki Mun mostani nyilatkozatában az Egyesült Államokat bírálta, viszont Kínát pozitív példaként említette. Kiemelte: meg kell nyitni az utat a gazdasági fejlődés zöld, környezetbarát útja előtt. Szerinte szükség van egy globális keretegyezményre, amely a klímaváltozás elleni erőfeszítéseiket hangolja össze.
Ban Ki Mun szerint az új megállapodás eredményeképpen a világ kormányai megadóztatják majd a káros gázok kibocsátását. Szerinte, létrejöhet egy globális szén-dioxid kvótakereskedelmi rendszer és megszületik egy egyezmény az erdők pusztulásának megelőzésére is.
Ban Ki Mun nyilatkozatában kiemelte, hogy a környezetvédelem és a gazdasági növekedés nem zárja ki egymást. Erre példaként azt említette, hogy az USA-ban ha az villanyáram-szükségletet megújuló energiaforrásokból fedeznék, akkor 300 ezer új munkahelyet lehetne teremteni. Ugyancsak példaként hozta fel, hogy bár az a tény kevésbé ismert, hogy Kína 2007-ben 10 milliárd dollárt fordít megújuló erőforrásokra. Kína többek között ezzel az intézkedésével is a nap- és szélenergia alkalmazásában az első helyen áll.
Ban Ki Mun a kínai példán kívül Brazília példáját is megemlíti. Brazília, az ország energiaszükségletének 44%-t megújuló forrásokból fedezi. Ezzel szemben áll az európai példa, ahol ugyanez a mutató csak 6,1 %. Ez EU ezt a számot 2020-ra 20 %-ra szeretné megemelni.
Ban Ki Mun a bali konferenciával kapcsolatosan nyilatkozatában határozottan állást foglalt a fenntartható fejlődés mellett.
BPI – MCOnet info – Barát Tamás New York