Az Emberi Jogok Napja

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun szerint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nem vesztette érvényét. A dokumentumot 1948. december 10.-én fogadták el. 1950 óta december 10. az Emberi Jogok Napja. New yorki tudósítónk jelenti


Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nem vesztette el érvényét, a benne foglalt gondolatok ugyanúgy helytállóak, mint elfogadásának napján – jelentette ki Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.
Bár az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának kerek évfordulója csak jövőre lesz, de az ENSZ főtitkára meghirdette a jövő év december 10-ig tartó kampányévet, amelynek fő témája a nyilatkozatban foglalt eszmék terjesztése és előmozdítása.
December 10.-én, az 59. évforduló napján plenáris ülést tartott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, a résztvevőkhöz videoüzenetet intézett Ban Kin Mun és Louise Arbour, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.
Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy a minden embert megillető alapvető jogokról alkotott ENSZ-álláspontot tartalmazó nyilatkozatban megfogalmazottak még nem mindig váltak mindenki számára valósággá. A kormányoknak gyakran nincs meg a politikai akaratuk arra, hogy alkalmazzák azokat nemzetközi normákat, amelyeknek a megvalósítása mellett elkötelezték magukat.
Arbour üzenetében kiemelte, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának az elfogadását a II. világháború és a holokauszt borzalmai inspirálták.
Az ENSZ közgyűlése döntése értelmében 1950-óta, december 10. az Emberi Jogok Napja.
BPI info – Barát Tamás New York