Közel-Kelet-konferencia

Bush, Abbász és Olmert felszólalásából


„Azért találkoztunk, hogy lerakjuk egy új ország létrejöttének alapjait, egy olyan demokratikus palesztin állam alapjait, amely békében és biztonságban él Izrael mellett” – mondta egyebek között George Bush amerikai elnök kedden az annapolisi Közel-Kelet-konferencián.

„Azért találkoztunk, hogy segítsünk véget vetni az erőszaknak, mert az erőszak az igazi ellensége mind az izraeliek, mind pedig a palesztinok törekvéseinek. Nehéz lesz az Annapolisban megkezdett feladat. Ez csak a folyamat kezdete, nem a vége, és nem kétséges, hogy nagyon sok teendő marad még, de … tudom, hogy kemény erőfeszítések révén sikerrel járhat a munka” – hangsúlyozta az amerikai elnök, az értekezlet védnöke.
Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli állampolgárokhoz intézte beszédének egy részét. „Szeretném elmondani nekik, élve e kivételes alkalommal, hogy sem ők, sem mi nem könyörgünk egymásnak a békéért. A béke közös érdekünk. Éppúgy jogunk van a békéhez és a szabadsághoz, ahogy nekik és nekünk jogunk van a békéhez és a biztonsághoz. Ideje, hogy vége szakadjon a vérontás, az erőszak és a megszállás ördögi körének. … Meg kell ragadni a kivételes lehetőséget, amelyet az arab, iszlám és nemzetközi jelenlét nyújt, párosulva a palesztin és az izraeli közvélemény túlnyomó támogatásával” – hangoztatta a palesztin elnök. Szavai szerint Annapolisnak a tárgyalási folyamat „indítóállásává” kell válnia.
Ehud Olmert izraeli kormányfő kifejtette: tisztában van vele, hogy az 1967-ben (a hatnapos háború nyomán) kialakult helyzet jelentősen meg fog változni a közel-keleti térségben. „Sokunk számára rendkívül nehéz folyamat lesz ez, de tudom, hogy elkerülhetetlen, és népemből is sokan tudják, hogy az. Készek vagyunk rá… Békét akarunk. Követeljük a terror, az uszítás és a gyűlölködés beszüntetését. Készek vagyunk egy fájdalmas, kockázatokat magában hordozó kompromisszumra, hogy megvalósítsuk törekvéseinket”. A továbbiakban kijelentette: nincs egyetlen olyan muzulmán állam sem, amellyel Izrael ne akarna diplomáciai viszonyt létesíteni. Aki békét akar, annak törekvését Izrael szívből üdvözli – tette hozzá. Mahmúd Abbászhoz fordulva felszólította a palesztin elnököt és a palesztin népet, hogy az izraeliek és a palesztinok együtt induljanak el a megbékélés „gyötrelmes és zegzugos útján”, mert – mint mondta – nincs más megoldás.
BreuerPress