„Fordulóponthoz” ért a közel-keleti békefolyamat

a szaúdi külügyminiszter szerint


Izrael és az arab országok „fordulóponthoz” értek a békéhez vezető út keresésében – vélekedett Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszter egy interjúban a Time című amerikai hetilap hétfői számában.

Fejszál méltatta az Egyesült Államok elkötelezettségét, és figyelmeztetett arra, hogy a régió magas árat fizetne a közelgő tárgyalások kudarcáért. „Úgy vélem, fordulóponthoz érkeztünk. Egy újabb konfliktus nagyon veszélyes lenne” – mondta a szaúdi miniszter az annapolisi Közel-Kelet-konferencia előtt egy nappal megjelent interjúban.
A külügyminiszter kifejtette: hisz abban, hogy George Bush amerikai elnök képes előmozdítani a békefolyamatot. Fejszál elképzelhetőnek tartotta, hogy a felek még Bush elnöki mandátumának lejárta, azaz 2009 januárja előtt békeszerződést írjanak alá. „Egyszerű a képlet. Izrael vagy a békét, vagy a területet választja. Mindkettőt nem kaphatja meg” – fogalmazott.
Fejszál ismét kijelentette, hogy nem lesz hajlandó kezet fogni Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel. „Nem színházban leszünk, hanem a békéről fogunk tárgyalni. Nem azért megyünk oda, hogy egymással kezet rázva fényképészek előtt pózoljunk” – mondta.
A zsidó állammal szemben keményvonalas politikát folytató Szaúd-Arábia hosszas vonakodás után végül mégis bejelentette pénteken, hogy részt vesz az egyesült államokbeli értekezleten, amit Washington jelentős diplomáciai győzelemként könyvelt el.
BreuerPress