Szíriát szívesen látják

Ehud Olmert izraeli kormányfő közölte:


szívesen látja Szíriát a jövő héten az Egyesült Államokban tartandó közeli-keleti tárgyalásokon. Közben Mahmúd Abbász palesztin elnök már meg is érkezett Washingtonba.

Az izraeli kormányfő a Washingtonba tartó repülőgépe fedélzetén közölte: Izrael kedvezően fogadja Szíria részvételét a Maryland szövetségi állambeli Annapolisban kedden tartandó konferencián.
„Állandóan hangsúlyoztuk, hogy érdekünkben áll Szíria részvétele” – mondta Olmert.
Szíria korábban közölte: csak akkor vesz részt az annapolisi értekezleten, ha ott szó lesz az 1967-ben Izrael által megszállt Golan-fennsík visszaadásáról.
A palesztin elnök helyi idő szerint szombaton éjfél előtt érkezett meg a Washington melletti Andrews katonai bázisra. Abbász a repülőgépen az őt kísérő palesztin újságírókkal közölte: azért megy Annapolisba, hogy megpróbálja megvalósítani a palesztin nép álmát: létrehozni független államát. „Azt kívánjuk, hogy Annapolis a nemzetközi határozatok, a közel-keleti „útiterv”, az arab békekezdeményezés és Bush amerikai elnök két államról, Izraelről és Palesztináról szóló víziója megvalósításához vezessen” – mondta Mahmúd Abbász, aki szerint a tanácskozáson való széles körű nemzetközi részvétel mutatja: a nemzetek közössége támogatni kívánja a békefolyamatot.
Ugyancsak az amerikai fővárosban tartózkodik Ahmed Korei palesztin főtárgyaló, aki szerint nem valószínű, hogy George Bush mandátumának lejárta előtt sikerül egy izraeli-palesztin békemegállapodást tető alá hozni. Korei kételyeinek adott hangot az ügyben is, hogy sikerül-e még a keddi tanácskozás előtt kidolgozni egy olyan dokumentumot, amely a leendő tárgyalások alapjául szolgálhat. „Meglátjuk holnap, hogy sikerül-e betemetni az árkot, ha nem, akkor a dokumentum nélkül foguk neki a tárgyalásoknak” – mondta Korei.
BreuerPress