Kezdődik a Tudomány Világfóruma Budapesten

Több mint 60 ország tudósai,


döntéshozói vesznek részt a Tudomány Világfórumán (World Science Forum), amelynek háromnapos programja kezdődik meg Budapesten.

Az eseményt harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az UNESCO-val, a Tudomány Nemzetközi Tanácsával (ICSU) és az Európai Unióval karöltve.
Az idei találkozó jelmondata „Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe” (Investing in Knowledge: Investing in the Future) – ezzel a szervezők azt hangsúlyozzák: a tudás erőforrásai fontosak a gazdaság és a társadalom jövője számára.
Az eseményre 400 vendéget várnak, a résztvevők a plenáris tanácskozásokkal és a szekcióülésekkel együtt összesen hetven előadásból válogathatnak.
Az idei világfórum nyitónapján, a csütörtökön kezdődő plenáris szekción beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök, majd ezt követően Karolosz Papuliasz görög, Stjepan Mesic horvát, Horst Köhler német és Heinz Fischer osztrák államfővel tárgyal a fenntartható fejlődés lehetőségeiről.
Több „híd-jellegű” téma is szerepel a konferencián. A szekciók egyike (Science and Innovation as a Global Enterprise) a leggazdagabb országok tudománytámogatási elképzeléseivel, stratégiáival és filozófiájával foglalkozik. Egy másik szekció, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia vezetése szervez, a gyorsan fejlődő országok tudománypolitikai kérdéseit vitatja meg.
Az UNESCO által szervezett kerekasztal-beszélgetésen fejlődő országokat képviselő miniszterek lesznek jelen.
November 9-én, pénteken jelentik be az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának vezetői egy új nemzetközi szervezet, az „International Panel for Sustainable Resource Management” megalakulását.
A szombati, parlamenti zárónapon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet. A vendégeket üdvözli Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Werner Arber Nobel-díjas tudós, a Steering Committee társelnöke.
A program egyik érdekessége, hogy újra megrendezik az izraeli-palesztin tudóstalálkozót, és a nemzeti parlamentek tudománnyal foglakozó képviselőinek értekezletét.
BreuerPress-info