Megemlékezések

Megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 51. évfordulóján


Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 51. évfordulójára emlékező gyásznapon országszerte megemlékezéseket tartottak vasárnap.

Sólyom László köztársasági elnök reggel a Rákoskeresztúri Új köztemetőbe látogatott, ahol először a központi emlékművet koszorúzta meg, főhajtását követően Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjához vonult.
Az államfő koszorút helyezett el a forradalom vezető személyiségeinek sírjánál, a 298-as parcellánál a hazáért vértanúhalált halt holtakra, valamint az ismeretlen helyen nyugvókra emlékezett, végül a 301-es parcellánál, a kommunista diktatúra és az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás vértanúinak névsora előtt tisztelgett.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magánemberként járt a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában vasárnap reggel – tájékoztatta Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-t.
A gyásznapon a kormányfő nyolc sírnál járt és virágot vitt. Ugyancsak magánemberként helyezte el a kegyelet virágait a 301-es parcellában vasárnap Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője és Hiller István, a párt alelnöke – közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője.
Emlékezés és Gyász napja címmel állami rendezvényt tartottak a Hősök terén. Az öt közjogi méltóság közösen koszorúzott. Az évfordulót lezáró ünnepséget tüntetők próbálták megzavarni, az Andrássy út két oldalán, a Hősök terével szemben mintegy hetven ember gyűlt össze, közülük többen a miniszterelnököt gyalázó rigmusokat skandáltak.
A Honvédelmi Minisztérium a soroksári Jutadombon található katonai emlékműnél tartott koszorúzást, amelyen részt vett Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Mikita János altábornagy, a magyar hadsereg vezérkari főnökének helyettese a helyszínen elmondta, hogy a Jutadomb azon kevesek közé tartozott, ahol a magyarok sikerrel szálltak szembe a szovjetekkel 1956. november 4-én.
Koszorúzást és csendes megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom áldozatai tiszteletére a Kerepesi úti temetőben is. Az 1956-os hősi halottak és áldozatok emlékhelyénél az ,56-os Kegyeleti Bizottság és a hozzátartozók helyezték el koszorúikat.
A Parlamentben átadták a Mindszenty emlékérmet, amelyet idén Kozma Imre atya, irgalmas rendi szerzetes, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, valamint Tunyogi Csapó Gábor 1956-ban Németországba emigrált író vehetett át.
Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő is felszólalt A megtorlás napja – a megtorlás éve: 2007 elnevezésű rendezvényen, a Kossuth téren, ahol azt mondta, valódi rendszerváltásra van szükség azért, hogy minden magyar állampolgár egyenlő jogokkal élhessen egy népuralmi, népképviseleti rendszerben.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke a kalocsai női börtön falán található emléktáblánál koszorúzott és mondott beszédet.
„Nem csak az orosz tankok kellettek ahhoz, hogy 56-os forradalmunkat vérbe lehessen fojtani, kellett hozzá egy politikai pribék is: Kádár János” – mondta a pártelnök, emlékeztetve Kádár János szolnoki beszédére, amikor büntetlenséget ígért a forradalomban résztvevőknek, de „hazudott, s rövid időn belül elárult egy népet”.
Debrecenben az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottainak emlékére négy helyen tartottak koszorúzást a gyásznapon.
A Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola falán előbb Iván Kovács László emléktábláját koszorúzták meg, majd a Köztemetőben lévő kopjafánál tartottak megemlékezést, a megemlékezés-sorozat a Honvédtemető Panteonjában folytatódott, ezt követően a Kossuth laktanyában a mártír katonák emléktáblájának megkoszorúzásával fejeződött be.
Az 1956-os kaposvári sortűz három áldozatának tiszteletére tartott gyertyafényes megemlékezésen mintegy félszázan vettek részt a somogyi megyeszékhelyen.
A résztvevők előtt Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke és Lévai József György, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Somogy megyei szervezetének elnöke mondott beszédet, majd koszorúkat helyeztek el a kopjafánál.
BreuerPress-MTI