Hiller István Újdelhiben

Magyar kulturális fesztivált nyitott meg Újdelhiben Hiller István miniszter


December végéig tartó magyar kulturális fesztivált nyitott meg, és felsőoktatási hallgatói csereprogramokról tárgyalt az indiai fővárosban az oktatási és kulturális tárca vezetője.

Hiller István a BPI-nek szombaton délelőtt telefonon elmondta: előző este ünnepi koncerttel vette kezdetét a Kodály-évhez kapcsolódó magyar kulturális és zenei fesztivál Újdelhi egyik legtekintélyesebb kulturális központjában, az India International Centerben, ahol Kodály-emlékkiállítás is fogadja a látogatókat. A belvárosi magyar kulturális központban pedig Magyar kutatók és felfedezők Indiában című kiállítás és szeminárium nyílt meg az érdeklődők előtt.
Hiller István az elmúlt két és fél napban találkozott Ambika Soni idegenforgalmi és kulturális miniszterrel, valamint Ardzsun Szinghgel, az oktatásért is felelős humán erőforrás-fejlesztési miniszterrel, s alkalma volt többször is vezető indiai értelmiségiekkel, egyetemi professzorokkal, a kulturális élet jeles szereplőivel, az indiai filmipar vezetőivel, az ottani táncművészet, illetve zene kiemelkedő alakjaival beszélgetni.
Benyomásai szerint „Delhiben nemcsak ismerik, hanem kedvelik is a magyar kulturális központot, amely a legbelső belvárosban, egy kitűnő helyen működik”. Hozzátette, hogy 29 éve működik Indiában magyar kulturális intézet, így egyben a jövő évi 30. évforduló előkészítése is zajlik.
Az oktatási és kulturűlis tárca vezetője Ardzsun Szingh humán erőforrás-fejlesztési miniszterrel felsőoktatási hallgatói csereprogramokról tárgyalt. Ebben a témában még novemberben államtitkári szintű indiai küldöttség látogat Budapestre.
A Hiller István vezette küldöttség tárgyalásokat folytatott arról is, hogy magyar részvétellel újítsák fel Kőrösi Csoma Sándor XIX. századi magyar kelet-kutató és nyelvtudós egykori indiai dolgozóhelyét, a mai Dzsammu és Kasmír állam területén található Zangla kolostorát.
BreuerPress