Illegalitásból az ország élvonalába

Alapításának és működésének 20. évfordulóját ünnepli a Wesley János Lelkészképző Főiskola


Hazánkban a magas színvonalú szociális munkás képzés meghatározó intézményévé vált a Wesley János Lelkészképző Főiskola, melyet 1987-ben alapított a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET).
Éppen befejezték tanulmányaikat a kezdeti időszak teológus-hallgatói, amikor 1991-ben az iskola államilag is elismert egyházi felsőoktatási intézmény lett. A MET célja a rászorulók, elesettek és kitaszítottak megsegítése – ennek érdekében, a megfelelő szakember-gárda kinevelésére, Solt Ottilia szociológus segítségével és közreműködésével hozta létre 1993-ban a Szociális Munka Szakot. A hallgatók létszáma folyamatosan nőtt, a 2006/2007-es tanévben, a Pedagógia Szak beindulásakor a nappali és levelező tagozaton közel 900, az ország csaknem összes megyéjéből érkező hallgató tanult.
Az egyház és a főiskola székhelye – Budapest szociálisan leghátrányosabb helyzetű VIII. kerülete – „éles” gyakorlóterepként szolgál a hallgatóknak. Társadalmunkból, a világtrendnek megfelelően Magyarországon is tapasztalható globalizációs verseny-galoppból egyre több ember szakad és marad ki – esetükben fokozottan jelentkezik az igény egyrészt a szociális munka, másrészt a spirituális szolgálat nyújtotta támaszra. A MET által működtetett alap- és középfokú oktatást végző tagintézményeink lehetőséget adnak a családi és szociális körülményeik miatt halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek arra, hogy óvodától az általános és középiskolán át ugyanabban az intézményben tanulhassanak, majd végül a társadalmi és munkaerő-piaci integráció zálogát jelentő felsőfokú végzettséget szerezhessenek. Az egyház ebben a tanévben is átvett további olyan iskolákat a fővárosban és vidéken, melyeket augusztusban még a bezárás fenyegetett.

BreuerPress