Pinchas Zukerman hegedűművész koncertje

A világhírű Pinchas Zukerman hegedűművész koncertje mellett irodalmi est, könyvbemutató és a magyar zsidóság jövőjéről szóló beszélgetés is szerepel a X. Zsidó Nyári Fesztivál következő heti programjában.


Az augusztus 25-én kezdődött, kéthetes eseményen színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, irodalmi programokkal várták, illetve várják az érdeklődőket Szeretetkönyv címmel szeptember 3-án, hétfőn Müller Péter ad estet a Rumbach utcai zsinagógában. Gantner Ádám Ősz Jeruzsálemben című kötetét szeptember 4-én, Ira Cohen Bőségszaru című könyvét pedig 5-én mutatják be a Károly körúti Alexandra Könyvesházban.
Szintén szeptember 5-én, szerdán ad koncertet Pinchas Zukerman és együttese, a Zukerman ChamberPlayers a Dohány utcai zsinagógában. A kamaraformációt a világhírű hegedűművész mellett Jessica Linnebach (hegedű), Jethro Marks (brácsa), Ashan Pillai (brácsa) és Amanda Forsyth (cselló) alkotja. A koncerten először egy Enescu-darabot játszanak, majd Mozart és Mendelssohn brácsakvintettjét szólaltatják meg.
Pinchas Zukerman felvételeit összesen 21 alkalommal jelölték Grammy-díjra. Az elismerést két alkalommal nyerte el: 1980-ban a legjobb kamarazenei előadásért, 1981-ben pedig a legjobb szólistaként.
Másnap, szeptember 6-án Kérdések és válaszok a magyar zsidóság jövőjéről címmel tartanak rendezvényt Gerő András történész részvételével az Alexandra Könyvesházban.
A kéthetes rendezvénysorozat szeptember 9-én, vasárnap az Izrael Napja 2007 eseménnyel zárul a Néprajzi Múzeumban. A programban táncbemutató, izraeli filmek vetítése és kiállítás is szerepel.
BreuerPress