A palesztin elnök új választási törvény

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap bejelentette a ciszjordániai Rámalláhban, hogy új választási törvényt tettek közzé, amely az ő pártjának, a Fatahnak kedvez az ellenlábas Hamásszal szemben.


Az új törvény minden képviselő- és elnökjelölt számára kötelezővé teszi a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) politikai programjának és az Izraellel kötött egyezményeknek a tiszteletben tartását, amire a Gázai övezetet ellenőrzése alá vonó Hamász iszlamista mozgalom nem hajlandó. A jelölteknek el kell fogadniuk a (Fatah uralta) PFSZ-t a palesztin nép „egyetlen törvényes képviselőjének”. A Hamász nincs benne a PFSZ-ben.
Abbász egy sajtóértekezleten tette bejelentését, amelyet a Rámalláhban tartózkodó Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével közösen tartott.
Rafík al-Huszeini, az elnök kabinetfőnöke azt közölte újságírókkal, hogy a rendeletet Abbász már korábban aláírta, „de hivatalosan csak ma (vasárnap) tették közzé”. Az elnöki sajtóiroda tájékoztatása szerint a törvénytervezetet heteken át tanulmányozták, és Abbász megvitatta azt a PFSZ különböző csoportjaival.
Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő azonnal visszautasította és törvénytelennek nevezte az új választási törvényt. Mint mondta, az elnöknek „nincs joga módosítani a palesztin törvényeken és választásokat szervezni a Hamász beleegyezése nélkül. (…) A Hamász ellenzi az előre hozott választásokat, és beleegyezése nélkül azoknak nem lenne semmi értelmük.”
Amióta a Hamász június 15-én megszerezte a hatalmat a Gázai övezetben, Abbász elnök olyan döntéseket hoz, amelyek törvényerővel bírnak anélkül, hogy azokat szükségképpen meg kellene szavaznia a – június közepe óta nem működő – parlamentnek. Július 19-én a PFSZ központi tanácsa felkérte Abbászt az előre hozott választások megszervezésére és időpontjuk kitűzésére.
A palesztin elnök nem hajlandó tárgyalni a Hamásszal, amíg az nem mond le hatalmáról a Gázai övezetben, és nem „kér bocsánatot a palesztin néptől. Az iszlamisták erőszakos fellépését a nemzetközi közösség is elítélte.
Solanával közös sajtóértekezletén Abbász szólt a novemberre tervezett közel-keleti békeértekezletről is: kifejezte óhaját, hogy a konferencia egy keretegyezményt eredményezzen az Izraellel kötendő békéről, és időrendet is megszabjon annak végrehajtására – mondta egy vezető elnöki tanácsadó.
„Tartunk attól, hogy eljön november 15-e – ha valóban az lesz a nemzetközi értekezlet időpontja -, és nem jutunk konkrét megállapodása minden témában, a találkozó kudarcnak minősül – jelentette ki Abbász a sajtóértekezleten. – Nem akarunk olyan konferenciát, amely csak egy nyilatkozatot eredményez. Nem akarunk olyan találkozót, amely mindenki számára kudarccal végződik.”
BreuerPress