Levél a Zsidó Világkongresszushoz

Gyurcsány: zéró tolerancia a Magyar Gárdával szemben is


A magam részéről árgus szemekkel fogom követni nemcsak a Magyar Gárda, hanem minden, hasonlóan rossz képzettársításokat előhívó szervezet ténykedését Magyarországon – írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Zsidó Világkongresszusnak küldött válaszlevelében.

„Ha pedig e szerveződések bármelyikét gyűlöletkeltő, kirekesztő cselekedeten érjük, elsőként fogom szorgalmazni, hogy a köztársaság minden lehetséges, alkotmányos eszközzel megvédje tőlük a polgárait” – fogalmazott levelében a kormányfő.
A miniszterelnököt Ronald S. Lauder és Mose Kantor, a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus elnöke a múlt hét folyamán kérte közös levélben arra, sürgősen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy „megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit használva”.
Gyurcsány Ferenc válaszlevelében kitért arra, hogy a kirekesztés, a gyűlöletkeltés minden formájával szemben zéró toleranciát hirdetett. Mint írja, a gyűlöletkeltéssel szembeni fellépésnek van olyan területe, ahol a jó szándék és a tisztesség nem elég, mert „a társadalom önvédelméhez már jogi eszközökre is szükség van”.
„A neonáci, kirekesztő, rasszista jelenségekkel szemben – legyen szó gyűlöletbeszédről, múlthamisításról, álszent jelképhasználatról vagy éppen önmagát másnak hazudó szervezetek alapításáról – a különböző országok jogrendje különböző eszközök révén igyekszik védelmet nyújtani. Az alapcélban azonban ezek az országok közösek mindannyian: meg akarják akadályozni, hogy a gyűlölet ideológiája újra teret nyerjen a mindennapjainkban” – írta válaszlevelében Gyurcsány Ferenc.
A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a Magyar Köztársaságnak is rendelkezésére állnak azok a jogi eszközök, amelyekkel megvédheti az állampolgárokat a gyűlölettől. Gyurcsány Ferenc felidézte: a múlt héten levélben fordult Kovács Tamás legfőbb ügyészhez, akitől a bíróság által bejegyzett Magyar Gárda „jogszerű működésének alapos és megalkuvást nem ismerő törvényi felügyeletét” kérte.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a Magyar Gárda megalapításának hírére a magyar társadalom nagyobbik része elutasítással reagált.
„Mind kormányfőként, mind a nagyobbik kormányzópárt elnökeként olyan politikai megoldásokat keresek, amelyeknek köszönhetően a közeljövőben kétség sem férhet ahhoz, hogy a szélsőjobboldali ideológiák és mozgalmak nem találhatnak politikai szövetségesre, elvi támogatóra a parlamenti pártok, illetve azok képviselői között” – olvasható Gyurcsány Ferenc levelében.
A miniszterelnök a Zsidó Világkongresszusnak írt levélben hangsúlyozta: a kirekesztés ellen minden demokratával kész összefogni. Kitért arra is, hogy az MSZP a köztársasági elnökhöz fordult a Magyar Gárda ügyében.
Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben úgy foglalt állást: az államfő szavai érdemben hozzájárulnának annak a célkitűzésnek a sikeréhez, hogy a szélsőséges, kirekesztő ideológiákat a politikai közösség meghatározó erőinek közös fellépésével, a társadalom erkölcsi elutasításával jelentéktelenítsük el, szorítsuk vissza.
BPI-info