A Magyar Zsidó Kultúra Napja – programok három városban

Koncert, kiállítás, múltidéző séta, kóser ételek és italok kóstolója egyaránt szerepel a Magyar Zsidó Kultúra Napjának ez évi programjában, az eseményeknek vasárnap Budapest, Baja és Komárom lesz a helyszíne


A fővárosban kulturális barangolással indul a program a Józsefvárosban, majd múltidéző séta következik Pest történelmi zsidónegyedében.
„Hommage á Kodály” címmel kamarakoncertet tartanak Kodály Zoltán és Kodály Emma tiszteletére a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Közreműködik Cserna Ildikó (ének), Fekete László (ének), Perényi Miklós (cselló), Prunyi Ilona (zongora).
Baján helytörténeti kiállítás látható majd bajai zsidók életútjáról, a letelepedéstől az elhurcoltatásig, 1770-től 1944-ig terjedően az Ady Endre Városi Könyvtárban (volt zsinagógában). Az érdeklődők ezután kóser ételeket és italokat kóstolhatnak meg a kertben, majd a Klezmer R,s zenekar ad koncertet.
Komáromban Nagyünnepek kis közösségekben címmel Radnóti Zoltán rabbi tart előadást, és megrendezik a Nyitott kapuk napja című programot a Menház Zsidó Kulturális és Közösségi Központban, ahol könyvkiadók mutatkoznak be. Előadás hangzik el továbbá Irányzatok a zsidóságban címmel Balázs Gábor egyetemi tanár tolmácsolásában, bemutatkozik a Soproni Zsidó Hitközség, és a Klezmerész együttes lép fel.
A programsorozathoz kapcsolódóan másnap, szeptember 3-án Kodály-konferenciát tartanak Budapesten, a Bálint Zsidó Közösségi Házban.
BreuerPress