A Gázai övezet villamos erőművébe megindult az üzemanyag-szállítás

Ismét megindult csaknem egy hét szünet után – az üzemanyag-szállítás a Gázai övezet villamos erőművébe.


Szemtanúk beszámolója szerint két tartálykocsi lépte át a Gázai övezet és Izrael közötti Nahal Oz határállomást.
Az üzemanyag-szállítás felújítása annak köszönhetően vált lehetővé, hogy kedden az Európai Unió úgy döntött, folytatja a gázai üzemanyag-ellátás finanszírozását. Az unió azért állította le korábban a pénzelést, mert felmerült a gyanú, hogy az övezetet kizárólagos ellenőrzése alatt tartó Hamász radikális palesztin szervezet vezetői elsikkasztják az erőmű jövedelmét.
A Hamász szerint ez a vád Mahmúd Abbász palesztin elnök és az általa kinevezett szükségkormány koholmánya, mert hiteltelenné akarja tenni a Hamászt. Az átmeneti üzemanyaghiány és az abból következő áramkimaradás súlyos gondokat okozott a Hamásznak és az övezet 1,4 millió lakosának. Az áramszünet miatt a vízművek szivattyúi sem működtek, ezért korlátozni kellett a vízfogyasztást.
Az áramszolgáltatást múlt pénteken kellett először szüneteltetni, miután Izrael biztonsági okokra hivatkozva leállította az övezetbe irányuló gázolajszállítást. Noha ezt a zárlatot vasárnap feloldották, üzemanyagot nem kapott az övezet, mert az EU figyelmeztette az izraeli szállítót, hogy nem fog fizetni szolgáltatásáért. Az unió kedden úgy döntött, hogy folytatni kell az erőmű ellátását, de annak gazdálkodását ellenőrizni kell.
BreuerPress