Magyar Gárdától való elhatárolódásról is beszélt.

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke az amerikai-európai kapcsolatok jelentős fejlődésére számít a következő időszakban. A demokrata képviselő csütörtökön, Budapesten tartott sajtóértekezletén emellett a vízummentesség ügyéről és a Magyar Gárdától való elhatárolódásról is beszélt.


A Magyar Gárda Egyesület azt kéri az Amerikai Egyesült Államok nagykövetétől, hogy „határolódjon el Tom Lantos szélsőséges kijelentéseitől”.

Nem kétséges, hogy a civilizált világ megnyeri a harcot a terrorizmus ellen, ahogyan a nácik és a Szovjetunió ellen megnyerte, azonban ez nem csak az Egyesült Államok, hanem az egész civilizált világ harca – hangsúlyozta Tom Lantos.
A magyar származású amerikai politikus rámutatott: Nicolas Sarkozy új francia elnök, Angela Merkel német kancellár és a Tony Blair politikáját folytató Gordon Brow új brit miniszterelnök fellépésével sokkal közelebbi és harmonikusabb kapcsolatot remél az Egyesült Államok és Európa között, mint amilyen Schröder német kancellár és a Chirac francia elnök idején volt.
Tom Lantos szerint az amerikai csapatok fokozatos átcsoportosítása Irakból, a közelgő amerikai elnökválasztás, valamint az amerikai adminisztráció felismerése, hogy a nemzetközi együttműködés hasznos a globális problémák megoldásában, egyaránt azt a meggyőződését erősíti, hogy az amerikai-európai kapcsolatok „új reneszánszának” kezdetén vagyunk.
Ez nagyon fontos, mert ugyanolyan egységre van szükségünk, mint amilyen a hidegháború idején volt – tette hozzá az amerikai politikus. Mint mondta, a hidegháborúban az egységet a közös ellenség, a Szovjetunió teremtette meg, a SZU felbomlásakor azonban a koherencia is megszűnt. Most azonban – folytatta – lényegében hálás Putyin orosz elnöknek, aki az utóbbi időben tanúsított viselkedésével közelebb hozza a nyugati hatalmakat egymáshoz.
Tom Lantos hozzátette: reméli, hogy Magyarország hosszú távon meg tudja oldani, hogy alternatív forrásokból szerzi be az energiát, rövid távon pedig változtatni tud egyoldalú energiafüggőségén Oroszországtól. Mint mondta erről a témáról a magyar miniszterelnökkel is beszél majd pénteki találkozójukon.
A Magyar Gárdára vonatkozó újságírói kérdésre Tom Lantos úgy reagált: a szervezet létrehozói „őrültek”, így nem szabad túlértékeli, felnagyítani az ügyet. Szerinte ugyanakkor fontos, hogy minden párt elhatárolódjon a szervezettől, és mint mondta, tudomása szerint ezt kormánypártok és az MDF meg is tette. Úgy fogalmazott: várja, hogy a többi párt is határolódjon el a Magyar Gárdától, ha azt szeretné, hogy komoly partnerként tartsák számon olyan országokban, mint például az Egyesült Államok.
A Magyar Gárda Egyesület – amelynek elnöke a Jobbik vezetője, Vona Gábor – közleményben reagált Tom Lantos őket érintő szavaira. Mint írják: megütközéssel értesültek arról, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke „nyilvánosan megfenyegette az egyesület alapító tagjait”. Azt kérik az Amerikai Egyesült Államok nagykövetétől, hogy „határolódjon el Tom Lantos szélsőséges kijelentéseitől”.
Tom Lantos a sajtóértekezleten arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor érheti el a vízummentességet, azt mondta: érti a felháborodást ami a vízum miatt alakult ki az emberekben, azonban azt is meg kell érteni, hogy a 2001-es terrortámadás óta az Egyesült Államok biztonsági politikája teljesen megváltozott. Attól tartok, hogy még sok év telik el, amire azt mondhatjuk, hogy vége a terrorizmus időszakának – tette hozzá.
Hangsúlyozta: a magyarok számára az ideális megoldás az lenne, ha holnaptól nem kellene vízum Amerikába, ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, Magyarországnak garantálnia kellene, hogy 10 millió lakosából egy sincs, aki bajt okozhat.
Ezt senki nem tudja megtenni, így ki kell építeni azokat a szükséges mechanizmusokat, amelyekkel kiszűrhetjük azokat az embereket, akiket nem szabad beengedni az Egyesült Államokba – tette hozzá. Megjegyezte: a Magyar Gárda létrehozói például olyanok, akiket nem szabad beengedni az USA-ba. A politikus ezért súlyt helyez arra, és személyesen garantálja, hogy lista készüljön ezekről az emberekről, és soha egyiküket se engedjék be az Egyesült Államokba.
Arra a kérdésre, hogy mi volt a visszhangja Washingtonban, hogy Magyarország nem írta alá Lettországgal, Litvániával, Lengyelországgal, Romániával, Szlovákiával és Csehországgal azt a közös nyilatkozatot, amely szerint a vártnál kevesebbet nyújt a nemrégiben elfogadott amerikai vízummentességről szóló törvény, Tom Lantos azt mondta: szerinte a magyar álláspont helyes volt, másrészt viszont az Egyesült Államokban senki nem foglalkozik ezzel, ez senkit nem érdekel, csak Magyarországon fontos.
BreuerPress