Roma Sátor

A kelet-európai cigány kultúrköré a főszerep az idén a Roma Sátor programjában a Sziget fesztiválon.


A mintegy ezer férőhelyes sátorban egy héten át este héttől hajnali fél egyig számos hazai illetve külföldi zenész, táncos mutatja be a roma kultúra szépségét, értékét, sokszínűségét.
A kelet-európai cigány kultúrkört képviseli a programban a még fellelhető cigány népzenét összegyűjtő és feldolgozó Ternipe, az autentikus cigánytáncokat bemutató Khamoro, az oláh cigány színpadi folklórt és a cigányzenét ötvöző Szilvási Gipsy Folk Band, valamint a cigány folklór ismert és ismeretlen dalait megszólaltató családi zenekar, a Karaván Família.
Igazi zenei csemegének ígérkezik az amszterdami gyémántcsiszolókból verbuválódott Amsterdam Klezmer Band fellépése, amelynek muzsikájában a balkáni zene, a cigányzene és a tradicionális kelet-európai zsidó zene keveredik. Különleges koncertre készül az indiai populáris zenét és az észak-indiai folklór dinamikus ritmusát ötvöző Jaipur Maharaja Brass Band is, amelynek fellépését tűznyelők, fakírok és a táncosok előadása kíséri.
Az élő koncertek után minden hajnalban világzenei DJ-k szolgáltatják a „talpalávalót” a Roma Sátorban.
A roma kultúra a Civil Szigeten is képviselteti magát: az Amaro Drom című roma lap, a Roma Parlament és a Cigány Ház sátrában a kortárs roma képzőművészetből, irodalomból is ízelítőt kaphatnak a látogatók.
Az Amaro Drom rendezésében két kerekasztal-beszélgetés is lesz a Civil Színpadon; vasárnap kora délután Jövővakság – Próbaperek a roma gyermekekért címmel Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő részvételével arról a persorozatról lesz szó, amelyet hat megyében indítottak a roma gyermekek indokolatlan fogyatékossá nyilvánításának ügyében.
Hétfőn a kisebbségi jogokról, az ehhez kapcsolódó konfliktusokról és garanciákról rendeznek szakmai beszélgetést, amelyen Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is részt vesz.
A Netbox-sátornál a fesztivál ideje alatt osztogatják az erre az alkalomra kiadott Orsós János-féle mini beás-magyar internetes szótárt. A tolerancia-játék nyertesei pedig beás nyelven feliratozott pólót kapnak ajándékba.
BreuerPress