A MEASZ nem kér a Magyar Gárdából!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) üdvözli, hogy már három parlamenti párt elhatárolódott a Magyar Gárdától. Amennyiben a FIDESZ demokratikus pártnak vallja magát, felszólítjuk őt is az elhatárolódásra.


A MEASZ hazánk fiatal demokráciája vadhajtásának tekinti, hogy szóba jöhet a Magyar Gárda megszervezése, mivel az eddig megismert programja, használni kívánt szimbólumai a II. világháborút megélt idősebb tagjainkat erősen emlékeztetik a nácik, illetve a nyilasok által működtetett embertelen szerveződésekre. Ebből nem kérünk megint!
Felhívjuk a magyar társadalom demokratikus erőit, hogy határolódjanak el a kezdeményezéstől. Ne engedjük, hogy békés utcáinkon – de lelkeinkben is – ismét teret kapjon az erőszak, a rémület!
Felkérjük a rendszerváltás utáni első demokratikus kormányunk miniszterét, Für Lajost, ne vállaljon szellemi közösséget a Magyar Gárdával az augusztus 25-ére tervezett újoncavatáson!
Amennyiben a Magyar Gárda újoncavatása megtörténik, felhívjuk nemzetünk demokratikus erőit, hogy a II. világháború kitörésének napján, szeptember 1-jén a budapesti Deák téren található Bajcsy-Zsilinszky antifasiszta emlékműnél tiltakozásunk jeléül helyezzünk el mécseseket!
Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke
Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége