Kiállítások a Zsidó Nyári Fesztiválon

Számos képzőművészeti tárlat szerepel az idén is a Zsidó Nyári Fesztivál programjában, a kiállításokon festmények, fényképek, fiatal alkotók ötvösművészeti remekei egyaránt láthatók majd


Az eseménysorozat alkalmából augusztus 26-tól szeptember 2-ig Budapesten vendégeskedik a krakkói Zsidó Kulturális Fesztivál. Ennek keretében látható a krakkói Shalom Galéria festménykiállítása a Godot Galériában és Katarzyna Dorota fotókiállítása a Szimpla Kertben.
Kettős arckép címmel augusztus 26-án nyílik meg Gráber Margit (1895-1993) és Perlrott Csaba Vilmos (1880-1955) magángyűjteményekből összeállított tárlata a Budapest Galériában; a művészházaspár képei sokféle festészeti és grafikai műfajt, technikát mutatnak be.
Villányi András Életképek című fotókiállítása augusztus 26-tól szeptember 9-ig látható a Rumbach utcai zsinagógában.
„Olyan világ elevenedik itt meg, amely mára nagyrészt eltűnt a mindennapokból. Megváltoztak szokásaink, átalakult értékrendünk, s mindaz, ami e képeken még élőként mutatkozik meg, az egy korábbi tragédia következtében már a múlt részének tűnik” – írták a szervezők.
A Mednyánszky Galériában Noé bárkája címmel augusztus 27-től zsidó kegytárgyakat és ezüstékszereket mutatnak be. Az ötvöskiállításra hét fiatal ékszertervezőt hívtak meg, a tárlat Schaffer Zsuzsa zsidónegyedről készült fekete-fehér fotóival, valamint Köves Tamás grafikáival egészül ki.
A Néprajzi Múzeumban augusztus 29-től Paul Goldman fotóművész kiállítása látható. A Bécsi Zsidó Múzeum most először mutatja be az alkotó életművét Európában. Paul Goldmant, aki 1940-ben emigrált Palesztinába, korának egyik legjelentősebb sajtófényképészének tartják. Témái között szerepelt a nagypolitika, a függetlenségért folytatott harc, az építkezés, a brit fennhatóság alatt álló Palesztina, majd 1948-tól Izrael állam élete. Az alkotó 1986-ban halt meg Izraelben.
Ámos Imre (1907-1944) Csodavárók című emlékkiállítása október 7-ig látogatható a Budapesti Zsidó Múzeumban. A tárlatot a festő születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezték meg.

BreuerPress