Üdvözölte Magyarországot Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke

A Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál idei díszvendégeként meleg szavakkal üdvözölte Magyarországot az északnémet tartomány miniszterelnöke.


Európa egyik legrangosabb, immár hagyományos zenei fesztiválját megnyitva a lübecki Hangverseny és Kongresszusi Központban rendezett, vasárnap esti ünnepi koncert előtt Peter Harry Carstensen örömmel nyugtázta, hogy az idei fesztivál keretében csaknem két hónapon keresztül díszvendégként Magyarország kap lehetőséget a zenei bemutatkozásra. A konzervatív politikus utalt a Németországban zajló magyar kulturális évadra is, kiemelve a két ország közötti szoros kapcsolatok fontosságát. Ünnepi beszédében Carstensen emlékeztetett Magyarország szerepvállalására a német újraegyesítésben, hangsúlyozva, hogy ezt a német nép soha nem felejti el.
A hivatalos megnyitó ünnepségen részt vett Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter is. Beszédében köszönetet mondott Magyarország meghívásáért, Magyarország számára megtiszteltetésnek nevezve, hogy a kontinens egyik legtekintélyesebb zenei fesztiváljának díszvendége lehet.
A két ország közötti kulturális, illetve zenei kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemeiért Hiller István a Pro Cultura Hungarica díjat adományozta Rolf Becknek, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál intendánsának. Beck 1998 óta vezeti a fesztivált.
A magyar zenei élet legkiemelkedőbb személyiségei, zenekarai és együttesei hét héten keresztül 43 helyszínen, összesen 146 koncerten mutatkozhatnak be az idei fesztiválon.
A nyitóhangversenyen az NDR (Északnémet Rádió) Szimfonikus Zenekarát a világhírű magyar karmester, zeneszerző és zenetanár Dohnányi Ernő unokája, a Berlinben született Christoph von Dohnányi vezényelte, a műsoron pedig Bruckner IV. szimfóniáján kívül Bartók – Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve szerepelt.
BreuerPress