Arkagyij Hajdamak politikai pártot alapít Izraelben

Arkagyij Hajdamak orosz-izraeli milliárdos csütörtök este Jeruzsálemben bejelentette: Társadalmi Igazságosság néven új politikai pártot alapít.


A milliárdos az egyik jeruzsálemi szállodában mintegy ezer ember előtt közölte, hogy „vonzó jelöltlistát” állít össze a parlamenti választásokra. Elmondta, hogy ő lesz az új párt elnöke, és nemcsak parlamenti képviselői helyre pályázik, de indulni szándékozik Jeruzsálem polgármesterének tisztségéért is a 2008 novemberi helyhatósági választásokon.
„Ebben a tisztségben helyre tudnám állítani a zsidók és az arabok közötti békét a térségben” – jelentette ki Hajdamak, arra utalva, hogy Jeruzsálemben a zsidó többség mellett jelentős létszámú palesztin közösség él.
„A mai este megkezdődnek a valódi társadalmi igazságosság felé mutató változások az országban” – mondta új pártjának jelenlévő tagjai előtt Hajdamak, akik között számos egykori szovjet emigráns és ortodox zsidó volt.
Hajdamak a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali Likud vezetőjét, Benjamin Netanjahut akarja támogatni, aki szerinte a legmegfelelőbb lenne a következő kormány vezetésére.
A jelenlegi parlament mandátuma 2010-ig szól, de Ehud Olmert kormányfő és pártja, a Kadima népszerűsége rohamléptekben csökken az a Hezbollah libanoni síita szervezettel vívott egy évvel ezelőtti háború alatt elkövetett hibák és a korrupciós botrányok miatt.
BreuerPress