Moszkva kész megfontolni a palesztin területekre vonatkozó EU-javaslatot

Oroszország kész mérlegelni a tíz európai uniós ország által előterjesztett javaslatot, miszerint vezényeljenek békefenntartókat a palesztin területekre – közölte Mihail Kaminyin külügyi szóvivő


Kaminyin ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy békefenntartókat csak a konfliktusban érintett felek jóváhagyásával küldhetnek a térségbe, így Izrael és a palesztin hatóságok beleegyezése nélkül „lehetetlen alaposan áttanulmányozni a témát”. Hangsúlyozta, hogy minden lehetőséget maximálisan ki kell használni a helyzet rendezésének érdekében, s a békefenntartók kivezénylésére vonatkozó javaslat részletes tárgyalásokat igényel különböző szinteken, köztük a közel-keleti válság ügyében közvetítő kvartett keretében is.
Tíz mediterrán EU-tagállam a Le Monde című francia napilapban hétfőn nyilvánosságra hozott nyílt levelében azt javasolta Tony Blairnek, a kvartett főképviselőjének, hogy vegye fontolóra azt az elképzelést, miszerint vezényeljenek ki nemzetközi békefenntartó erőt a palesztin területekre, illetve dolgozzák ki az izraeli-palesztin válság rendezésének új tervét. Az Oroszországot, az Egyesült Államokat, az ENSZ-t és az EU-t tömörítő csoport kedden Londonban tanácskozik, feltehetően már Tony Blair részvételével.
Szergej Primakov volt orosz külügyminiszter, közel-keleti szakértő úgy vélte, hogy nem segíti elő a válság megoldását és a helyzet stabilizálását békefenntartó erők kiküldése. Primakov politikai rendezésre számít, szerinte a folyamatba Ciszjordániát (Mahmúd Abbász elnököt) és kisebb mértékben a Gázai övezetet (Hamászt) is bevonják, kész sokat tenni Egyiptom és Jordánia, és „nyilván jutnak majd valamilyen megoldásra”.
Primakov nem helyesli a Hamász radikális palesztin mozgalom elszigetelését, mert úgy látja, hogy a Hamász „politikai megfojtása” a szélsőséges elemek megerősödését eredményezheti a Gázai övezetben. Úgy vélte, hogy a „mára meggyengült szerepet játszó” kvartettben” Blair nem a karmesteri pálcát tartja kezében, hanem sokkal inkább Washington álláspontjának érvényesítését mozdítja majd elő.
Anna Azari, Izrael moszkvai nagykövete kételyeit fejezte ki a tíz EU-ország javaslatának realitását illetően, emlékeztetve arra, hogy Egyiptom és a palesztin kormány elvetette azt a javaslatot, hogy vezényeljenek ki békefenntartókat Egyiptom és a Gázai övezet határára. Egyetértett azonban a mediterrán országoknak azzal az álláspontjával, hogy a jelenlegi körülmények között a kvartett által 2003-ban kidolgozott béketerv nem teljesen adekvát, szükség van új kezdeményezések kidolgozására.

BreuerPress