Haydn-fesztivál tizedszer a fertődi Esterházy Kastélyban

A fesztivál azóta a magyar zenekultúra, a magyar Haydn-kultusz és Eszterháza „nagykövetévé” vált a világban: felvette tagjai sorába az Európai Fesztiválszövetség, háromórás rádiós portréműsort készített róla a BBC, hangversenyeinek egy részét évről évre egyenes adásban közvetíti és adja tovább számos tagjának az Európai Rádióunió.


Komlós Katalin, az augusztus 26. és szeptember 2. között zajló fesztivál programjának szerkesztője a külföldi résztvevők közül kiemelte a régi hangszeres zenét játszó együttesek nemzetközi élvonalába tartozó, belga Il Fondamentót, amelynek művészeti vezetője a világhírű barokk oboista, Paul Dombrecht.
Mint mondta, az együttes műsorára tűz egy Ignaz Pleyel-szimfóniát is, ezzel emlékezve a Joseph Haydn tanítványaként Eszterházára is elzarándokló osztrák zeneszerző-zenekiadó-zongoragyáros születésének 250. évfordulójára.
A fesztivál vendége lesz Zvi Meniker moszkvai születésű, izraeli csembaló-, orgona- és fortepiano-művész is, Malcolm Bilson egyik legkiválóbb billentyűs tanítványa.
A világhírű művész két szólóestet ad: csembalón, illetve fortepianón adja elő Haydn egy-egy szonátasorozatát. Zvi Meniker játékát azonban többször is hallhatja a közönség, hiszen kamarapartnereivel zongoratriókat is játszik majd – tette hozzá a program szerkesztője.
Komlós Katalin elmondta azt is, hogy Zádori Máriával közös kamaraestjén Haydn, illetve német és angol kortársainak szonátáiból, dal- és kantátakompozícióiból nyújtanak majd különleges válogatást.
Kuriózumként említette, hogy a műsorban szerepelnek majd annak a német születésű, Londonban letelepedett zeneszerzőnek a művei is, aki impresszárióként Haydn mindkét londoni látogatását szervezte. Johann Peter Salomontól két canzonettát adnak elő.
Több év után újra szerepel Haydn-opera – koncertszerű előadásban – a fesztivál műsorán – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vashegyi György. A karmester hozzátette, hogy vezényletével a L’isola disabitata hangzik majd fel, egy olyan komoly darab, amely a korai Haydn-operák kisebb együttesére íródott, de a későbbi Haydn-operák érett stílusában.
Az idén tizedik születésnapját ünneplő fesztivál 1998. szeptember 4-én, Haydn Szent Cecília-miséjének Vashegyi György vezényelte előadásával indult útjára Strém Kálmán kezdeményezésére, a Magyar Haydn Társaság szervezésében.
BreuerPress