Magyarországé lehetnek a Seuso-kincsek?

A Globus című zágrábi hetilap tudomása szerint Soros György megvásárolja Lord Northamptontól a Seuso-kincset, és egy budapesti múzeumnak ajándékozza.


Az újság legfrissebb számában hosszú írásban ismerteti a római gyűjtemény körüli vitákat emlékeztetve arra, hogy az „Isztrián talált” Seuso-kincs Horvátország és Magyarország között vita tárgyát képezi. A horvát fél lobbizása ellenére a gyűjtemény hamarosan valamelyik budapesti múzeumban találja magát – írja a zágrábi lap.

„A gyűjtők világából és a nemzetközi kultúrkörökből származó nagyon jól értesült forrásokra hivatkozva” a Globus tudni véli, hogy Soros György magyar származású amerikai üzletember megveszi a Seuso-kincset a jelenlegi tulajdonosától, az angol Lord Northamptontól, de az antik római kultúra egyik legértékesebb lelete nem marad nála, mert „saját hazájának, Magyarországnak ajándékozza”.
A magyar kulturális minisztériumban nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni a lap információit, s azt mondták érdeklődésére, hogy hamarosan kiderül, milyen lépésekhez folyamodott Magyarország, hogy visszakapja a kincset, amely – ismerteti a Globus – a magyarok állítása szerint a Balaton vidékéről származik.
A lap úgy tudja, hogy a szerződés aláírás előtt áll. A vételi ár titkos ugyan, de vélhetően több tízmillió dollárra rúg majd, mivel Lord Northampton állítólag 17 millió dollárt fizetett érte, és nem fogja kevesebbért adni – írja a zágrábi újság.
BreuerPress-Klubradio