Irán „nagy szerepéről”

Iránnak „nagy szerepe” volt abban, hogy az iszlamista Hamász mozgalom átvette az egyeduralmat a Gázai övezetben – hangoztatta Rámalláhban adott sajtónyilatkozatában Taufík at-Tiravi, a palesztin hírszerzés főnöke. A Hamász és Teherán tagadja ezt.


„A rendelkezésünkre álló információk szerint Iránnak nagy szerepe volt abban, ami Gázában történt. Egész tervüket Iránnal összehangolva hajtották végre, minden egyes lépésről tájékoztatták (Iránt)” – mondta Tiravi.
Mahmúd Abbász palesztin elnök nemrég a Palesztinai Felszabadítási Szervezet tagjaihoz szólva azzal vádolt pontosabban meg nem nevezett „regionális elemeket”, hogy részük volt a Gázai övezet június 15-i elestében.
Az Abbász hívének számító Tiravi szerint „a Hamász politikai és katonai vezetői” összeültek Szíriában, hogy „megbeszéljék e terv végrehajtását”. Mint mondta, „Hamász-tagok tucatjai kaptak kiképzést Iránban, s a Hamász (a Gázai övezet és Egyiptom közötti) alagutakon át fegyvereket csempészett be nem Izrael, hanem a Palesztin Hatóság elleni harcra”.
Tiravi arra is figyelmeztetett, hogy a Hamász fegyvereket halmoz fel Ciszjordániában, és talán ott is megpróbál majd célba venni palesztin kormánylétesítményeket. A Jordán nyugati partja az Abbász vezette mérsékeltebb Fatah mozgalom erődítménye.
Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő „hazugságoknak, alaptalan koholmányoknak” minősítette Tiravi vádjait, majd hozzátette: „Ismeretes, hogy a Hamásznak kiegyensúlyozott kapcsolatai vannak minden arab és muzulmán országgal. A Hamász büszke ezekre a mély arab és iszlám kapcsolatokra, miközben Tiravi és cimborái a megszállókhoz (Izrael) és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolataikkal hencegnek.”
Teherán szintén tagadta a palesztin hírszerzőfőnök vádjait. „Meglepő, hogy arab országok szemet hunynak a nyugati országok, az Egyesült Államok és a cionista rezsim fölött (…) és vádló ujjukkal ránk mutatnak, akik pedig a leginkább felelős magatartást tanúsítottuk” – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Mohammad Ali Hoszeini külügyi szóvivő.
Előző nap a Hamász egyik vezetője, Mahmúd Zahar úgy nyilatkozott egy német hírmagazinban, hogy ő személyesen vitt át 42 millió dollár Iránból származó készpénzt Egyiptom és a Gázai övezet határán.
BreuerPress-MTI