Hamász és a Fatah

Hiába szólította fel a palesztin elnök a harcok beszüntetésére


A „magasabb nemzeti érdekek” nevében a harcok azonnali beszüntetésére szólította fel a palesztin elnök kedden az iszlamista Hamász szervezetet és saját mozgalmát, a Fatahot, ám szavainak nem lett foganatja: a Gázai övezetben polgárháborús állapotok uralkodtak el

Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság vezetőjének minőségében felkérte a feleket, hogy egyiptomi közvetítők segítségével tárgyaljanak a belviszály elsimításáról.
Ehelyett azonban a Hamász fegyveresei megtámadták és több órás ostrom után elfoglalták a Fatah-hoz hű erők észak-gázai főhadiszállását, a Fatah emberei pedig a Hamász által működtetett Al-Aksza tévé- és rádióállomás ellen indítottak eredményes rohamot.
Abbász az iszlamista militánsok puccskísérletének minősítette a történteket. Mozgalma, a Fatah kedd este Rámalláhban ül össze, hogy eldöntse, felmondja-e a három hónapja megalakult palesztin egységkormányt életre hívó koalíciós megállapodást a Hamásszal. Ha így döntenek, Abbász egy ideig megpróbálhat elnöki rendeletekkel kormányozni, de új kormány alakításához a palesztin parlament jóváhagyása kell, márpedig ott a Hamász van többségben.
Az észak-gázai főhadiszállás elleni akcióban a mintegy kétszáz Hamász-harcost ágyúk és rakétagránát-vetők is támogatták. Az általuk körülzárt majd elfoglalt épületben több száz Fatah-fegyveres tartózkodott.
A Hamász tévé- és rádióállomásának elfoglalása után az adón Fatah-párti dalokat kezdtek sugározni.
Gázában rakétagránát rongálta meg Iszmáil Haníjének, a Hamász által delegált palesztin miniszterelnöknek a lakóházát. A Jordán folyótól nyugatra eső térségben Fatah-emberek elraboltak egy hamászos miniszterhelyettest.
A Hamász fegyveresei összecsaptak a Fatah biztonsági erőivel Hán Junisz városban is. Ugyancsak ágyútűz hallatszott Gázavárosból.
A Fatah egyik katonai parancsnoka arra panaszkodott, hogy vezetőiktől nem kapnak világos harci utasításokat, és a Hamász ragadta magához a kezdeményezést.
BreuerPress