Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetője

Varga Kálmán Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetője lesz. Ezt Varga Kálmán megerősítve a Népszabadság című napilap információját. A KÖH új elnöke Mezős Tamás lesz


„Öt évi elnökösködés után kissé belekoptam a hivatali bürokráciába(…), új szakmai kihívásra vágytam, és már hónapok óta készítettük elő ezt a váltást” – fogalmazott a KÖH távozó elnöke .
Varga Kálmán hétfőtől visszatér korábbi munkahelyére, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához, elmondta: személyesen egyezett meg Hiller István kulturális miniszterrel a váltásban.
Hozzátette: új tisztségében hatékonyabban és eredményesebben tud a jövőben más emlékműveket, nagy értékű kastélyokat megóvni. A szakember a fertődi Esterházy-kastély felújítását miniszteri megbízottként felügyeli március eleje óta.
Varga Kálmán kifejtette: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága új irányítójaként legfőbb feladatainak a felújításokra szánt uniós források koordinálását, a gondnokság nemzeti intézmények körébe emelését és az egységes vagyonkezelési koncepciót tartja.
„Akár magántőke bevonásával is bővíteni szeretnénk az állami tulajdonú műemlékállományt” – fogalmazott.
Varga Kálmán KÖH-elnökké történt kinevezése előtt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságánál tudományos vezetőként dolgozott.
Hiller István Varga Kálmánt áthelyezte a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához, és megbízta annak ideiglenes vezetésével a kiírandó igazgatói pályázat elbírálásáig – áll az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak közleményében.
A közlésből kiderül: a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának ideiglenes vezetője, Csány Éva a jövőben Varga Kálmán helyetteseként dolgozik tovább.
A KÖH új elnöke június 11-től Mezős Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészettörténeti és műemléki tanszékének vezetője lesz – áll a tájékoztatóban.
BreuerPress-info