NYOLCVAN ÉVES A RÓMAI MAGYAR AKADÉMIA

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter június 6-án Rómába utazik, hogy fölavassa a Római Magyar Akadémia felújított épületét.


Ünnepség a fejújított palotában
A Római Magyar Akadémia éppen nyolcvan esztendeje, 1927 óta működik az olasz fővárosban. Székhelye, a Falconieri-palota, a magyar állam legértékesebb külföldi ingatlana. Többek között azért, mert számos pompás részletét az egyetemes barokkművészet egyik legnagyobb mestere, Francesco Borromini alakította ki a 17. században.

Hiller István és az olasz közoktatási miniszter, Giuseppe Fioroni június 7-én, csütörtökön a római Scuola Pubblica Instituto Magistrale Vittoria Colonna oktatási intézményben közösen ismerteti „A kulturális örökség pedagógiája” együttműködési programot, amellyel kapcsolatban Budapesten még idén februárban írtak alá szándéknyilatkozatot.
Ezt követően közösen megnyitják a „Magyar örökség egy építész és egy szobrászrestaurátor keze munkája nyomán” című kiállítást. A magyarországi Műemlékek Nemzeti Gondnokságának átfogó tablótárlata nemcsak a hazai műemlékeket mutatja be, de a műemlékvédelmi munkát, helyreállításuk elveit és gyakorlatát is.
A magyar tárcavezető június 7-én este részt vesz a Római Magyar Akadémia „Négy festőnő” (Ország Lili, Kohner Ida, Alessandra Giovannoni, Mózes Katalin) című kiállításának a megnyitóján.

Majd június 8-án, pénteken találkozik Walter Veltronival, Róma polgármesterével, akinek Pro Cultura Hungarica kitüntetést ad át.
Ezt követően Hiller István és az olasz kulturális minisztérium főtitkára, Giuseppe Proietti fölavatja a 80 éves Római Magyar Akadémia felújítását méltató emléktáblát.
Az avatás után sajtótájékoztatót tartanak az olasz-magyar filmkoprodukciós megállapodásról.
Hiller István a magyar akadémián külön fogadja Louis Godart professzort, az olasz Köztársasági Elnöki Hivatal Művészeti Örökségvédelmi Hivatalának igazgatóját, a nápolyi II. Frigyes Tudományegyetem tanszékvezetőjét, a Lincei Akadémia tagját, Giorgio Napolitano köztársasági elnök művészeti főtanácsadóját.
A Római Magyar Akadémia a nagyközönség számára is nyitott esti programmal ünnepli fennállásának 80. évfordulóját, illetve a felújítását. Fellép Winand Gábor és együttese, vendégeivel: Horgas Eszter fuvolaművésszel és Babos Gyulával, a hazai jazzélet legismertebb gitárosával.
BreuerPress