Béketárgyalások

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök keresi az országa és Szíria közötti béketárgyalások felújításának lehetőségét


Olmert nemrég egy harmadik félen keresztül az után puhatolózott, hogy Szíria milyen ajánlatokkal érkezne az esetleges tárgyalásokra – tette hozzá a tisztségviselő. A zsidó állam – még azelőtt, hogy a megbeszélések elkezdődnének – biztos akar lenni abban, hogy az arab ország vezetése megszakítja a kapcsolatot az olyan szélsőséges szervezetekkel, mint a Hezbollah vagy a Hamász.
„Egyetlen olyan nemzetközi diplomáciai küldött sem tudott beszámolni semmilyen pozitívumról, aki puhatolózott Damaszkusznál az izraeli-szíriai béketárgyalások felújítása érdekében. Ezért végletesen pesszimista következtetésekre jutottunk a béketárgyalások esélyét illetően, de nincs kizárva, hogy Olmert mégis talált tárgyalási csatornát Szíriához” – mondta a meg nem nevezett tisztségviselő. Szerinte a kormányfő „bizonyítani akarja, hogy megpróbálja előmozdítani a békét, mert a média és az izraeli politikai osztály erőteljes nyomása alatt áll” azóta, hogy április végén őt is elmarasztaló vizsgálati eredmény látott napvilágot a tavalyi libanoni háború kudarcaival kapcsolatban.
Egy másik kormányzati forrás szerint – amelyet a Háárec című lap idézett – „nagyon komoly helyzetfelmérés folyik” a két ország között, noha közvetlen kapcsolatban nem állnak egymással.
„A miniszterelnök folyamatosan érdeklődik a Szíriával kötendő béke lehetősége iránt, de úgy tűnik, az arab ország jelenlegi vezetése, amely támogatja a terrorizmust, nem akar megegyezést” – olvasható Olmert irodájának közleményében, amelyet azután adtak ki, hogy a kormányfő szerda este találkozott Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével.
Az izraeli-szíriai béketárgyalások 2000 januárjában szakadtak meg az Izrael által 1967-ben megszállt és 1981-ben annektált Golán-fennsík ügye miatt.
BreuerPress-info