Athénban tárgyalt Hiller István a görög-magyar kulturális és oktatási együttműködésről

Athénban Hiller István,három évre szóló kétoldalú oktatási-kulturális-tudományos megállapodást írt alá .


A kétoldalú megállapodás, amelyet görög részről Georgiosz Vulgarakisz kulturális miniszter látott el kézjegyével, lehetővé teszi ösztöndíjasok, kutatók cseréjét a két ország között és felsőoktatási együttműködést is teremt.
Megállapodás született Athénban arról is, hogy az oktatási és kulturális ügyekben illetékes uniós miniszterek tanácsülései előtt a görög és a magyar szakminiszter egyeztetéseket folytat egymással. Az uniós politikában közös érdekként fűzi össze a két országot a nyelv védelme .
„Mind a két ország azt vallja, hogy a kultúra nemzeti hatáskörben maradjon a továbbiakban is az Európai Unióban”
Hiller István és kísérete megbeszélést folytatott a görög parlament oktatási bizottságával és annak elnökével is.
A testület nagy érdeklődést tanúsított a magyar parlament illetve az oktatási kormányzat döntés-előkészítő eljárásai iránt.
A földközi-tengeri országban a felsőoktatás átalakítása „első számú belpolitikai kérdés”, és hónapok óta zajlanak tüntetések ezzel kapcsolatban – mutatott rá Hiller István.
Leginkább a felsőoktatás szerkezeti átalakítását és finanszírozásának átalakítását szolgáló szakmai egyeztetések iránt érdeklődött a vendéglátó ország parlamenti bizottsága – fejtette ki kérdésre válaszolva Hiller István. „Nagy figyelemmel fogadták például a Felsőoktatási Kerekasztal működését” – mondta, hozzátéve, hogy Görögországban kudarcot vallott egy hasonló fórum, nem kis mértékben hozzájárulva az ellentétek kiéleződéséhez a felsőoktatási kérdésekben.
Hiller kiemelte azt is, hogy a napokban az elmúlt 25 év legjelentősebb magyar kulturális fesztiválja zajlik Athénban, amelynek programjain a görög oktatási miniszter is részt vett.
BreuerPress-info