A Hezbollah vezére figyelmeztette a kormányt

A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője figyelmeztette a libanoni kormányt, ne rendeljen el támadást a Nahr el-Bared palesztin menekülttábor ellen.


Haszan Naszrallah televíziós beszédében kijelentette, Libanon azt kockáztatja, hogy belesodródik az Egyesült Államoknak az al-Kaida terrorszervezett elleni harcába, s ez – mint mondta – még több iszlamistát vonzana az országba, ahol ezáltal ingataggá válhat a helyzet.
„Az észak-libanoni probléma megoldható politikai és jogi úton, úgy, hogy megóvjuk a libanoni hadsereget, palesztin testvéreinket, az államot, valamint a békét és a stabilitást, és nem változtatjuk Libanont csatatérré, ahol az al-Kaida ellen harcolunk az amerikaiak oldalán” – fejtegette.
A mostani volt a libanoni síita ellenzéki mozgalom befolyásos vezetőjének első megszólalása azóta, hogy vasárnap összecsapások törtek ki a Fatah al-Iszlám szélsőséges szervezet fegyveresei és a libanoni hadsereg között az észak-libanoni Nahr el-Bared menekülttábor környékén.
Naszrallah kijelentette: a Fatah al-Iszlám azon fegyvereseit, akik támadták a hadsereg katonáit, bíróság elé kell állítani. Ugyanakkor leszögezte azt is, a Hezbollah ellenzi, hogy a katonaság behatoljon a menekülttáborba.
Csütörtökön a libanoni hadsereg körbezárta a tábort, de egyelőre nem indítottak támadást a menekülttábor területén magukat elsáncoló fegyveres iszlamisták ellen.
Több évtizedes megállapodás értelmében a libanoni hadsereg nem léphet be az ország területén lévő 12 palesztin menekülttáborba, amelyeket palesztin politikai-katonai szervezetek ellenőriznek.

BreuerPress-info