Az országos és a budapesti rendőrfőkapitány felmentése

A rendőrségbe vetett közbizalom helyreállításának érdekében távoznia kell posztjáról az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP választmányának szombati budapesti ülésén.


„Ahhoz, hogy a megbomlott közbizalom helyreálljon, többre van szükség, mint a konkrét esetekben érintettek felelősségre vonásához. (…) Ahhoz, hogy a (közbizalom) helyreálljon, az szükséges, hogy távozzon posztjáról az országos és a budapesti főkapitány” – fogalmazott a kormányfő-pártelnök.
Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára közölte: a miniszterelnök bejelentését már a hétvégén konkrét cselekvés fogja követni. Hozzátette: a rendőrségi vezetők felmentését a jogszabályok alapján a területileg felelős miniszter, azaz az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezheti.
A miniszterelnök vasárnap parlamenti dolgozószobájában fogadja Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt.
A Fidesz elfogadhatatlan félmegoldásnak tartja Gyurcsány Ferenc döntését, és felszólította a kormányfőt, hogy a kialakult súlyos helyzetben azonnal menessze a rendészeti minisztert is.
A legnagyobb ellenzéki párt álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc felelőssége is egyértelmű, hiszen korábban ő maga dicsérte meg és tartotta a BRFK élén azt a Gergényi Pétert, akit most a sorozatos rendőrségi botrányok egyik felelősének tart.
Az MDF elnöke szerint kérdéses, hogy maradhat-e pozíciójában Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a rendőrség körüli problémák miatt.
A Magyar Demokrata Fórum azt javasolja, hogy menesszék az alkalmatlan vezetőket. Gyurcsány Ferenc hibát követett el, amikor olyan minisztert nevezett ki a rendőrség élére, aki arra sem alkalmas, hogy a két főrendőrt menessze állásából – mondta Dávid Ibolya.
A KDNP szerint dicséretes, hogy Gyurcsány Ferenc belátta: a rendőri vezetőknek távozniuk kell, ám ez nem elegendő, hiszen a kormányfőnek és a rendészeti miniszternek is távoznia kell posztjáról – mondta Halász Zsuzsa, az ellenzéki párt szóvivője.
Civil kontrollt szeretne a rendőrség felett az SZDSZ, a liberális párt kezdeményezi, hogy ez kerüljön be a rendőrségi törvénybe.
Kóka János pártelnök a rendőrök által az elmúlt időszakban elkövetett bűncselekmények kapcsán kifejtette, hogy az esetek nem maradhatnak személyi konzekvenciák levonása nélkül, de intézményes garanciák szükségesek a rendőrség iránti közbizalom helyreállításához. Közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is konzultálni fog arról, hogyan oldható meg a rendőrség civil kontrollja.
A miniszterelnök bejelentését arról, hogy az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak egyaránt távoznia kell posztjáról, már a hétvégén konkrét cselekvés fogja követni – mondta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára .

A rendőrségi vezetők felmentését a jogszabályok alapján a területileg felelős miniszter, azaz az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezheti – tette hozzá.
Az utódlást követő kérdésre válaszolva Gál J. Zoltán közölte: most az a legfontosabb, hogy megtörténjenek azok a lépések, amelyek alkalmasak a rendőrség iránti közbizalom helyreállítására. Ennek érdekében az illetékesek mindent el fognak követni.

BPI.hu