közel-keleti békefolyamat

A német külügyminiszter hétfőn meghívta izraeli kollégáját, hogy ismertesse Izrael álláspontját az arab béketervről és a közel-keleti békefolyamat kilátásairól az Európai Unió egyik soron következő külügyminiszteri értekezletén.


A legközelebbi EU-külügyi találkozón az előzetes tervek szerint a palesztin külügyminiszter, Ziád Abu Amr szólal fel, ezért Cipi Livni, az izraeli diplomácia irányítója a rá következő ülésre kapott meghívást – mondta Frank-Walter Steinmeier, az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország külügyminisztere, miután Jeruzsálemben találkozott izraeli kollégájával.
„Szeretném, ha az izraeli külügyminiszter megragadná az alkalmat, és még egyszer kifejtené nézeteit az európai külügyminisztereknek” – jelentette ki újságírók előtt. Azt is elmondta, hogy az izraeliekkel és a palesztinokkal folytatott megbeszéléseiből leszűrte: mindkét fél tudja, mit kell tennie, hogy elősegítse a békefolyamat felélesztését.
A szaúd-arábiai béketerv, amelyet az Arab Liga márciusban felelevenített, békét ajánl Izraelnek az 1967-ben elfoglalt területekről való teljes kivonulásért cserébe. Izrael kedvezően reagált a kezdeményezésre, de bizonyos részeit elutasítja, beleértve azt is, hogy a palesztin menekülteknek joguk van visszatérni olyan ingatlanokba, amelyek most Izrael területén találhatók.
Livni programja szerint csütörtökön Kairóba utazik, hogy megvitassa az arab béketervet az egyiptomi és a jordániai külügyminiszterrel.