Szíria, Irán és a libanoni Hezbollah háborúra készülnek

Szíria, Teherán és a libanoni Hezbollah arra számít, hogy az Egyesült Államok idén nyáron támadást intéz Irán ellen, s ennek megfelelő védelmi intézkedéseket hoztak – közölte vasárnap az izraeli kormány ülésén egy megjelent szerint Amosz Jadlin tábornok a katonai hírszerzéstől.


„Amerikai kezdeményezésre kitörő, Irán elleni háborútól tartanak” – hangsúlyozta a névtelenséghez ragaszkodó forrás, leszögezve, hogy nem Izrael részéről várják a támadást.
Izrael szoros figyelemmel követi a helyzetet, nehogy valamelyik fél félreértelmezze a zsidó állam esetleges intézkedéseit és fegyveres konfliktust robbantson ki – mondta Jadlin a tanácskozáson, megjegyezve: „Belekeveredhetnénk egy olyan háborúba, amit valójában senki sem akar”.
A tábornok szerint a libanoni síita Hezbollah Dél-Libanonban tiszteletben tartja a tavaly nyári háború utáni tűzcsendet, de a Litáni folyótól északra, abban a szektorban, amely kívül esik az ENSZ kéksapkásainak ellenőrzésén, a milícia újra fegyverkezik. „A Hezbollah nem akar újabb konfliktusba keveredni, de katonai kapacitásait igyekszik helyreállítani egy idén nyári támadástól tartva” – mondta állítólag a tábornok.
Egy másik, ugyancsak névtelenül nyilatkozó magas rangú illetékes megjegyezte: „ha az Egyesült Államok támadást intéz Irán ellen, Szíria és a Hezbollah azt fogja gondolni, hogy azt egyeztették Izraellel s arra fognak készülni, hogy izraeli részről támadás éri őket”.

BreuerPress-info