Növelte Abbász palesztin elnök népszerűségét

A rámalláhi székhelyű Neareast Consulting független közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek 54 százaléka bízik Abbászban, míg Iszmáil Haníje miniszterelnökről csak a válaszadók 45 százaléka nyilatkozott így.


Növelte a mérsékelt politikusnak tekintett Mahmúd Abbász palesztin elnök népszerűségét a Hamász radikális iszlamista mozgalommal a palesztin egységkormány megalakításáról kötött megállapodás – derült ki egy felmérésből.
Dzsamil Rabah, a közvélemény-kutató vezetője az új felmérés eredményeit azzal magyarázta, hogy a palesztin lakosság valószínűleg úgy érezte, Abbász mindenki másnál többet tett az egységkormány megalakításáért.
A felmérésben megkérdezett 759 palesztin többsége az egységkormányt eszköznek tekinti a palesztin belügyek rendbetétele (a belharcok megszüntetése és a zűrzavar felszámolása) érdekében; az Izraellel való békekötést 4 százalékuk tartotta elsődleges fontosságú kérdésnek. A válaszadók 68 százaléka szerint a Fatah mozgalom részvételével létrejött egységkormány sikeres lesz a nemzetközi szankciók feloldása terén, ám csak 16 százalékuk vélte úgy, hogy a gazdasági feltételeket is képes lesz javítani. A megkérdezettek közel egyharmada úgy véli, hogy az egységkormány fél éven belül megbukik.
A palesztin egységkormány múlt szombaton jött létre a palesztin területeken előzőleg kormányzó Hamász, valamint hatalmi riválisa, az Abbász vezette mérsékelt, világi Fatah mozgalom és az általuk jelölt „független” személyek részvételével.
BreuerPress-info