ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

Naftali kraus
NAPI HÉBERNYELVÜ RÁDIÓADÁS WARSÓBAN


Van új a nap alatt – legalábbis Warsóban. A lengyel állami rádió a jövő héten kezdődően napi hébernyelvü müsort vezet be, napi fél órán keresztül, ami hireket és szórakoztató müsort sugároz majd.
Célja – mondja az egyik bemondó, Michaél Chermon, egy Warsóban élő izraeli zsidó – hogy „mindenki tudja hogy Lengyelországban élnek zsidók és van zsidóság”. Még hozzátette, hogy a mai Lengyelország nem csak Sóá-múzeumok és koncentrációs táborok vannak…
A napi héber adás kétségtelen propaganda jellegét az is aláhúzza, hogy létesitését a lengyel külügyminisztérium finanszirozza.
Lengyelországban a Soá előtt 3 millió zsidó élt. Ma mindössze 4-5 ezer zsidó van, nagyrészük öregek és vegyeshéázasságban élők, akiket a Joint tart el.
Az adás ami március 26-án indul be – szombat kivételével napi 30 percen keresztül lesz hallható.
—————————————————–
KÉRDÉS A RABBIHOZ: Aludhat-e a szabadságos
katona hugánál, ha annak barátnője is ott lakik?
Az internet elterjedésével a nemrég még körülményes dolgok és kényes problémák rendkivül egyszerüvé válnak. Ha valaki kérdést akar intézni, egy ismert rabbihoz, egy halachikus, de amellett nem mindennapi és „rázós” ügyben – megteheti ezt névtelenül is és anélkül hogy felkelne iróasztala mellől és felkeresné a rabbit.
Az egyik ismert internetes portálon nemrég egy ilyen kérdés jelent meg: Szabadságos katona, aki 48 órás eltávozást kapott, és nincs elég ideje hogy hazamenjen – aludhat-e a közelbe lévő hugánál, aki egy barátnőjével közösen birál lakást.
A nem egyértelmü válasz valahogy igy szólt: A hugánál alhat a vitéz, mert rokonokkal szemben nem érvényes a „rossz ösztön”, ami alatt a nemi ösztönt érti a talmudi terminológia, de a barátnővel jó lesz vigyázni. Miért? Mivel a tilalom, a „Jichud” (együttlét) még ha az olyan ártatlan is – akkor is érvényben van, ha két nő van együtt egy férfival…
——————————————————————————–
UKRAINA: SZÁLLODA A TÖMEGSIRRA?
Az ukrainai Uman városa arról hires hogy ott van eltemetve a világhirű rabbi Náchmán, a breszlávi rebbe, akinek 200 évvel ezelőtti halála óta nincs utódja. Ezzel szemben világszerte sok hive van, akik egyszer egy évben meglátogatják sirját Ummanban, ahol egész túrisztika-ipar alakult ki a látogatás körül.
Most sötét felhők gyülekeznek Umman felett, mivel a sir melleti téren Holocaust korabeli tömegsirt fedeztek fel, ami természetszerüen nem tesz jót, a hivek tömeges zarándoklásának. S ha ez nem volna elég, most egy ukrán tökéscsoport szálloda épitését tervezi a sir tőszomszédságában. A breszlávi haszidok világszervezete tiltakozik, lobbizik, de még nem tudni mi lesz a vége a herce-hurcának.

AMIKOR ISTEN ELTÜNIK A DOLLÁRRÓL…
Misztérium Amerikában: a most vert új pénzérmék bizonyos részéről lemaradt a „Mi hiszünk Istenben” („In God we trust”) felirat. A 300 millió példányszámban vert 1 dolláros érmék közül eddig több ezer került forgalomba a felirat nélkül. Ugyancsak hiányzik a dátum a hibás érmékről, amelyeket a gyüjtők máris 60-80 dollárért vesztegetnekAz amerikai pénzverde szóvivője szerint egyszerü tévedésről van szó, ami kellemetlen de előfordulhat és szó sincs szándékosságról…
Lubvitsi haszidok New-Yorkban sietettek megjegyezni, hogy a néhai lubavitsi rebbe, Menachem Schnéurson, többször is pozitivan értékelte az „istenes” feliratot és megjegyezte hogy ez „erősiti az amerikai nemzetgazdaságot”.
———————————————————
MEGJELENT A TALMUDI ENCYKLOPÉDIA 27. KÖTETE
Több mint 40 éve jelenik meg Izraelben az un Talmudi Encyklopédia, amely a vallásos, talmudista világ nagy slágere lett. Eleine a jesivák konzervativ világában elhatárolódtak a „modern” jelenségtől, de ma már a legnagyobb rabbik is használják A S.J. Zewin rabbi által alapitott és hosszu éveken át szerkesztett encyklopédiát, amelyben abc rendszerbe vannak foglalva a halachikus fogalmak és a a talmudi diszkusszió konklúziói, amelyek a halachát (Zsidó Törvény) képezik.
A héten jelent meg a Talmudi Encyklopédia 27. kötete , amely a cháf (ch) betü cimszavait hozza, köztük, többek között, a kohen, (kohanita), kohén gádol (főpap), káváná (szándék), kuti (szamaritánus), stb. Óvatos becslés szerint még legalább 20 kötetre lesz szükség, a héber abc befejezéséig.
A T.E. ma már hozzáférhető lemezen is.
——————————————————————————-
ÖSSZEVERTÉK A BÉCSI (MAGYAR) ZELÓTÁT,
AKI A HOLOKAUSTOT TAGADTA TEHERÁNBAN
Addig jár a Holokaust-tagadó osztrák-magyar zelóta zsidók közé , amig —- jól összeverik. Ez történt a bécsi illetőségü, „magyar” származásu szatmári haszidok vezetőjével (szerinte: Főrabbijával) Móse-Árje Friedmannal is.
Nemrég az izraeli Zaka (terrorcselekmények áldozataival foglalkozó önkéntesek) egy nagy csoportja Lengyelorszába zarándokolt, ahol felkereste néhai csodarabbik és nagy rebbek sirjait. Amikor Lizsenszkbe érkeztek, az ottani illetőségü rabbi Elimelech sirjához, nagY meglepetésükre ott találtÁk a bécsi Friedmant, az ottani Neturé Kárta vezetőjét, aki nemrég Teheránban tagadta a Sóát és lelkesen csókolózott Achmadinazsád iráni elnőkkel, akinek az a hobbyja hogy „letörli Izraelt a térképről”.
Meglátni és jól összeverni egy pillanat müve volt – meséli Jehuda Mesi-Záháv, a Zaka jeruzsálemi alapitó-vezetője, aki annakidején maga is közel állott a szélsőséges zelótákhoz.
Jól helyben hagyták FriedmannT, aki legközelebb majd jól meggondolja, kivel csókolózik…
———————————————————-
RABIN GYILKOSÁNAK FELESÉGE – ÁLLAPOTOS
Larissa Trimbobler, a négy gyerekes elvált asszony, akinek hosszas küzdelem után sikerült férjhez mennie Jig’ál Ámirhoz, a néhai Jichák Rábin miniszterelnök gyilkosához , aki életfogytiglani szigoritott fegyházbüntetését tölti – másállapotos.
Eleinte a börtönhatóságok nem egyeztek bele a házasságba, ami élénk tiltakozást váltott ki. Miután egy trükk segitségével (egyfajta távházasság amit a rabbinátus appróbált) sikerült összeházasodniuk – a hatóságok akadályozták a házasság gyakorlati megvalósitását, de a felsőbiróság határozatára meghátráltak és kb már egy fél éve, hogy egyszer havonta a házaspár találkozik a börtönhatóság által erre a célra fenntartott létesitményben.
Most közölték az Ámir családhoz közelálló baráti kör tagjai, hogy Larissa állapotos.
Naftali kraus