Dzsingisz Kohn Córeszban

Egy új humoros kötet jelent meg a magyar könyvpiacon. A népszerű humorista, író, Szilágy György Dzsingisz Kohn Córeszban, avagy Volt egyszer egy vurstli… című könyve.


Erről a könyvről nehéz recenziót írni. Helyette álljon itt a könyv előszava:

Előszó
Nehéz kenyér előszót írni a magyar és a zsidó humor doyenjének kötetéhez.
Különösen, ha a szerkesztő naponta nagykanállal meríthet Szilágyi György történeteiből a Centrál kávéházban, a szerző törzsasztalánál.
A történész korabeli leírásokból tudja, hogyan zajlott le a végzetes Mohácsi csata, mi történt Pesten március 15-én vagy október 23-án. Ha arról akarunk tudni, hogyan éltek a pesti vurstli mutatványosai több mint száz éven keresztül, jórészt Szilágyi György kutatásaira és írásaira vagyunk utalva. Ő, aki még ismerte a régi Pest e nagyvilági színterét, és egy életen át szenvedélyesen kutatta és gyűjtötte a vurstli alakjaihoz fűződő dokumentumokat, fényképeket, plakátokat, ebben a kötetben ismét megeleveníti a régi Városliget jeles alakjait: a becsali kikiáltókat, a szomorú tekintetű bohócokat, a hantás hintáslegényeket, az artistákat, a legkülönbözőbb szemfényvesztő fenoméneket és komédiásokat, akiknek látására egykor özönlött a nép a pesti vurstliba.
A kötet bevezető tanulmányában a vurstli és a Városliget történetével ismerkedhetünk meg, hiteles források alapján, hogy aztán az írói fantázia és a valóság sajátos elegyeként elénk táruljon sok felívelő karrier, ami egykor a pesti vurstliból indulhatott el a világhír felé.
Humanista korunkban üde kivételnek hat, ahogyan “állati” hőseinek emléket állít a szerző, lett légyen az jól nyelvelő papagáj, éneklő víziló vagy emberszabású “gorilla”.
Szilágyi György nyelvi leleményei, legendás és valóságos hősei, humorának nyelvformáló sziporkázásai rabul ejtik az olvasót és megállítják, sőt visszapergetik a rohanó időt.
Egy örökre letűnt világ létező és kitalált hősei vonulnak fel e kötet lapjain, az életrajzi karcolatok és a kifogyhatatlan anekdoták során.
Szerzőnk immár az irodalom porondján állítja reflektorfénybe a múlt kis és nagy sztárjait utánozhatatlan szeretettel és lehengerlő humorral. A kötetben közölt fényképek egyrészt hitelesítik és közel hozzák az olvasóhoz a leírtakat, másrészt arra késztetik a szerzőt, hogy kiapadhatatlan fantáziájával “világszám” élettörténeteket kerítsen egy-egy letűnt alak fényképe köré. Így vonulnak be Szilágyi vurstlijába a hölgyek: Snóder Fáni, a delejező fenomén, Deréghy Unci, a sokat próbált színésznő, Oltáry Klaviatúra az igéző hastáncosnő, Dinka Linka a pusztapoprádi pillangókisasszony, Haupttreffer Lavina a liget rózsája, Cickovics Pipőke a vattacukorárus és társaik az urak: Báderevics Tifti a szuperkém, Spitzberger Samu az életművész törpe, Unidodó és kitömött partnere, Sprőd Samu gyógyzongorista és sokan mások, akik szerzőnk tollán belibegnek a halhatatlanságba. Életükről, produkcióikról, reményeikről, sikereikről és kalandjaikról olyan szeretettel és beleérzéssel ír, hogy tollán a legenda már-már valósággá, a valóság pedig legendává, tovább mesélhető történetté válik.
A kötet második felében felvonultatott alakok élettörténetei, tévelygései és néha torokszorító tragédiába torkoló sorsuk mutatja, hogy a humor nagymestere, az élet sötét oldalán is otthonos biztonsággal vezet bennünket. Megelevenedik többek között az örökké pénzsóvár Grock, a viaszfigurává vált szélhámos Stavisky, és felvillan a két nácivá lett zsidó Hanussen és Milch portréja is.
Az időutazás, amire e kötet hívja a nyájas olvasót, megéri a befektetést. Hölgyeim és Uraim! Beszállás, indulunk!
Modor Ádám

A kötet a Gabbiano Print Nyomda és Kiadó Kft kiadásában jelent meg.