Részrehajlással vádolja az EU-t a palesztin elnök

Az unió soros elnökségét adó Németország külügyminiszterének, Frank-Walter Steinmeiernek címzett tiltakozást Rafík Huszeini, a palesztin elnök hivatalvezetője írta, felpanaszolván, hogy Izrael provokatív és illegális akciókat hajt végre, s ennek ellenére élvezi az EU bizalmát.


Mahmúd Abbász palesztin elnök tiltakozott az Európai Unió elnökségénél, mert részrehajlást gyanít az unió részéről Izrael javára, a palesztinokkal szemben – írta hétfőn a Háárec izraeli lap.
Huszeini szerint Izrael megsérti a korábban kötött megállapodásokat, beleértve azokat a kötelezettségeket, amelyeket az úgynevezett útiterv – a végleges megbékélés hosszú távú terve – keretei között felvállalt. Kelet-Jeruzsálemben zsidó negyedet szándékozik építeni s egy rendőrlaktanyát a várostól délkeletre, a megszállt Ciszjordániában – mondta a hivatalvezető.
„Olyan pillanatban, amikor a palesztin nép a történelmi jelentőségű nemzeti konszenzus küszöbén áll, az ilyen lépések csak arra jók, hogy kisiklassák a mérsékelt csoportok erőfeszítéseit” – írta Huszeini, aki e lépések közé sorolta az izraeli hadsereg múlt heti behatolását Nábluszba.
A politikus szerint az Európai Unió az izraeli jogsértések ellenére széles körű kapcsolatokat és gazdasági viszonyt tart fenn Izraellel, ellentétben a Palesztin Hatósággal, amely nemzetközi embargó alatt áll – írta a Háárec.
BPI-info