SZÍRIA A ZSIDÓ ÁLLAM TERÜLETÉT FENYEGETI

Szíria több száz, egyes becslések szerint esetleg több ezer, Izrael területét fenyegető közepes és nagy hatótávolságú rakétát telepített a két ország határa mentén az elmúlt hónapokban


A rakéták telepítését a szíriai csapatok mozgósításával együtt Izrael az ellene irányuló háborús előkészületként értelmezi. Név nélkül nyilatkozó izraeli illetékesek közlése szerint a rakétákat nehezen azonosítható föld alatti tárolókban, illetve álcázott silókban helyezték el. Izrael attól tart, hogy a rakéták az ország északi részén fekvő városok többségét, sőt a nagy hatótávolságúak akár a harmadik legnagyobb zsidó várost, Haifát is elérhetik.
Az Európai Unió azt tervezi, hogy újraindítja a magas szintű kapcsolatokat Szíriával, s Damaszkuszba küldi az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottját, Javier Solanát – közölte Brüsszelben Dermot Ahern ír külügyminiszter. Az elmúlt két évben, Rafik Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolása óta – amelyben a külvilág szerint Szíria is szerepet játszott – az EU lényegében befagyasztotta kapcsolatait a közel-keleti országgal: legalábbis egyetlen vezető képviselője sem járt Damaszkuszban. Ez mindenekelőtt Jacques Chirac francia elnöknek köszönhető, aki Libanon egyik legfőbb támogatója a nemzetközi színtéren, s akit szoros kapcsolat fűzött Harírihez.
BreuerPress-info