Az iszlám és a Nyugat közötti feszültség

A BBC megbízásából a világ 27 országában megkérdezett több mint 28 ezer ember 52 százaléka vélte úgy, hogy a nyugati és a muzulmán világ közötti feszültség politikai konfliktusoknak tudható be.


A Nyugat és a muzulmán világ közötti felszültséget sokkal inkább politikai jellegű konfliktusok, mintsem alapvető vallási vagy kulturális összeférhetetlenség váltja ki egy 27 országban elvégzett közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredményét hétfőn tették közzé.
A megkérdezettek mindössze 29 százaléka vélekedett úgy, hogy a feszültség a vallási vagy kulturális különbségekre vezethető vissza.
A megkérdezettek 58 százaléka szerint a türelmetlen kisebbség a felelős a konfliktushelyzetekért. A 27 ország közül 25-ben osztotta ezt a véleményt a megkérdezettek többsége.
A megkérdezettek több mint egynegyede (28 százaléka) szerint elkerülhetetlen egy erőszakos konfliktus a Nyugat és a muzulmán világ között, míg 56 százalékuk derűlátó: szerintük egyetértésre lehet jutni.
Az optimisták Olaszországban (78 százalék), Nagy-Britanniában (77), Kanadában (73), Mexikóban (70) és Franciaországban (69) vannak többségben.
Indonézia az egyetlen vizsgált ország, ahol többségben vannak azok, akik szerint egy erőszakos konfliktus csak idő kérdése.
A GlobScan közvélemény-kutatási intézet és a Nemzetközi Politikai Magatartások Programja (PIPA) által 27 országban november 3. és január 29. között elvégzett felmérésben összesen 28. 369 ember vett részt.
BreuerPress-info