Új olasz könyv Mindeszenty bíborosról

Bolognában február 2-án mutatták be Clemente Manenti Magyarország 1956 – A bíboros és őrzője című könyvét, a Pálinkás Antal emlékét őrző Villa Pallaviciniben.


A könyvbemutatón jelen volt az író, valamint Alberto Di Chio bolognai kanonok, a kelet-európai hitvallók történetének szakértője, számos Mindszenty bíborosról szóló mű szerzője.

Alberto Di Chio bolognai kanonok a Vatikáni Rádió magyar adásának adott interjújában elmondta: a kötet elsősorban az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatos eseményekről szól, amely néhány napján Mindszenty bíboros, Magyarország prímása főszereplő volt.
A bíborost az olasz Pallavicini családból származó katona – Pálinkás Antal őrnagy – szabadította ki és kísérte azokban a napokban, amelynek következményeként az őrnagyot későb azzal vádolták, hogy a fennálló rezsim ellensége volt és összeesküvést szervezett. Pálinkás Antalt 1957-ben halálra ítélték és felakasztották. Bolognában így különösen nagy visszhangra talált az ’56-os magyar forradalom.
A most megjelent mű történelmi értekezés. Szerzője, Clemente Manenti, számos dokumentumot átvizsgált, amelyek a szóban forgó korszakra vonatkoznak, és kapcsolódnak Pallavicini személyéhez. Célja az volt, hogy a lehető legszélesebb körben ismertesse az olasz közvéleménnyel az akkor történteket, nehogy feledésbe merüljenek. Az író tanulmányokat végzett, és több utazást tett Magyarországra, hogy találkozzon még élő szemtanúkkal – mondta el Di Chio kanonok, aki a könyvbemutatón Mindszenty bíborosról tartott előadást.
Alberto Di Chio kanonok a Vatikáni Rádiónak adott inerjújában beszélt még Mindszenty bíboros és VI. Pál pápa kapcsolatáról is.
Az interjú teljes szövege olvasható a Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapján.
Rómában február 15-én este 7 órakor mutatják be a kötetet a szerző jelenlétében a Magyar Akadémián.
BreuerPress-info